Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Τo σπίτι σας, μία γωνιά χαλάρωσης!


"O χώρος, το φως και η τάξη
 των πραγμάτων,   είναι
 απαραίτητα στην ζωή του
 ανθρώπου, όσο και η τροφή
 ή ένα κρεβάτι για να ξεκουραστεί”.
 Le Corbusier
Μετά από μία μέρα γεμάτη πληροφορίες και κίνηση στις θορυβώδεις πόλεις, επιβάλλεται η ξεκούραση μας, σε έναν χώρο γεμάτο ενέργεια και ηρεμία.

Απομακρύνετε λοιπόν τους ενεργειακούς θορύβους από το σπίτι σας , πετώντας και χαρίζοντας ότι δεν χρειάζεστε αλλά και ότι δεν σας αρέσει πολύ.
Το σπίτι μας, είναι το πραγματικό καταφύγιο για το σώμα μας και χρειάζεται καθημερινή φροντίδα Είναι σημαντικό, να είναι ένα μέρος για να εμπνευστούμε, να αναζοωγωνηθούμε, να ξαναβρούμε την ισορροπία μας. Ένα μέρος αληθινής χαλάρωσης. Καθαρίστε τον χώρο. Κρατήστε μόνο ότι είναι απαραίτητο, ότι σας είναι αναγκαίο και δεν μπορείτε χωρίς αυτό. Κρατήστε ότι έχει συναισθηματική αξία για εσάς.

Ο μοναδικός θησαυρός που υπάρχει μέσα στο σπίτι, είσαστε εσείς και η οικογένειά σας. Θυμηθείτε! Δεν είμαστε εμείς που κατέχουμε τα πράγματα αλλά εκείνα εμάς. Απελευθερωθείτε, τώρα, από την κατοχή των πραγμάτων.




Μάθετε να ζείτε με όσο το δυνατόν λιγότερα και θα βελτιώσετε έτσι, άμεσα , 
την ποιότητα της ζωή σας. Χαρίστε ρούχα, βιβλία, αντικείμενα. Μία μικρή γωνιά στο σπίτι, μία πολυθρόνα κάποιου αγαπημένου σχεδιαστή με το ύφασμα  που προτιμάτε, μία πορσελάνινη κούπα τσαγιού και ένα βιβλίο, ένα άλμπουμ φωτογραφιών, δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα, που τονώνει άμεσα.

Απομακρύνετε όλα τα μικρά διακοσμητικά που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη, στο τραπέζι, στο γραφείο. “Το να ζείτε με τις αναμνήσεις του παρελθόντος είναι σαν να απομακρύνεστε από το παρόν και να κλείνετε τις πόρτες του μέλλοντος.” (Dominique Loreau). Επιλέξτε ένα μπιμπελό συναισθηματικής αξίας και κρατήστε μόνο αυτό. Αδειάζοντας τον χώρο σας, αφήνετε χώρο να έρθουν στην ζωή σας, νέα πράγματα που χρειάζεστε και που θα σας κάνουν ευτυχισμένους.


Παίξτε το παιχνίδι που παίζαμε όταν ήμασταν μικροί."Αν φεύγατε μακριά ένα μεγάλο ταξίδι στο βουνό και έπρεπε να πάρετε μαζί σας μόνο 5 πράγματα, ποια θα ήταν αυτά ; Αν πηγαίνατε ένα τέτοιο ταξίδι στην θάλασσα, ποια θα ήταν αυτά; Φτιάξτε παρόμοιες δικές σας ερωτήσεις με σκοπό να κρατήσετε τα λιγότερα πράγματα απ’ αυτά που έχετε. Φτιάξτε λίστες και αδειάστε τον χώρο."Πέντε λεπτά αρκούν σε έναν Γιαπωνέζο για να προετοιμαστεί για ένα μακρύ ταξίδι". Έχει ελάχιστες ανάγκες και την απόλυτη ικανότητα να ζει χωρίς έπιπλα με τα ελάχιστα ρούχα και αυτό είναι που τον κάνει να έχει το προβάδισμα στην μάχη της ζωής” LafcadioHearn, Kokoro (Dominique Loreau).


Τέλος, αφιερώστε χρόνο να οργανώσετε καλά ότι κρατήσατε. Είναι σημαντικό κάθε τι να έχει τη θέση του και η θέση να καθορίζεται ανάλογα με την χρήση. Σκεφτείτε τις κινήσεις σας και οργανώστε τον χώρο. Κάθε τι που χρειάζεστε είναι σημαντικό να το τοποθετείτε εκεί που πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε.
Καλή σας αρχή!                                                                                                              

4 σχόλια:

  1. Αυτά που περιγράφετε βασίζονται πάνω σε κάποια μελέτη? Προσωπικά, σαν ψυχολόγος-ερευνήτρια, δουλεύοντας χρόνια σε αυτό το κομμάτι, πρέπει να σας πώ οτι είμαστε οι αναμνήσεις μας και οι ρίζες μας. Το τι κάνει ένας ιάπωνας δεν αφορά καθόλου την ελληνική κουλτούρα. Παρακαλώ μη μεταφέρετε λόγια "του καναπέ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Έχω διαβάσει πολλές φορές επιστημονικά άρθρα που αναφέρονται στο ίδιο θέμα στο πως η εξάρτηση από την ύλη μας κρατάει σε μια κατάσταση μη ανάπτυξης του εαυτού μας. Ο Γιάλομ, ο Μπουκάι και άλλοι υποστηρίζουν ότι για να αναπτυχθούμε και να δεχτούμε καινούρια πράγματα θα πρέπει να υπάρχει χώρος. Το παράδειγμα που έδωσαν ήταν ότι σε μια ντουλάπα γεμάτη με ρούχα δε θα χωρέσει ένα καινούριο...Απλή λογική.
    Όσον αφορά το σχόλιο της ψυχολόγου-ερευνήτριας έχω να πω ότι αν σπάσει το τασάκι-δώρο γάμου μου δε θα μου στερήσει την ανάμνηση. Και τέλος για τον Ιάπωνα....είναι κρίμα η τόσο ρατσιστική ελληνική κουλτούρα μερικών. Η συστημική Ελληνογιαπωνέζα ΕΛΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να τονίσω - για άλλη μια φορά- οτι σε αυτό το blog γράφουμε τις δικές μας σκέψεις, τις δικές μας μικρές, απλές στιγμές, και τις μοιραζόμαστε. Μπορεί κάποιες φορές να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε. Δεν προσπαθούμε να διαμορφώσουμε γνώμες ούτε το "παίζουμε" ειδικοί. Μας αρέσουν οι διαφορετικές απόψεις όταν είναι εποικοδομητικές. Δεν σας προσβάλουμε και δεν θα θέλαμε να το κάνετε ούτε εσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτα απ' όλα θα συμφωνήσω με την συνεργάτη μου Maria C και την ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
    Επίσης, ευχαριστώ τον άγνωστο αναγνώστη για το σχολιό του και την βιβλιογραφία που αναφέρει.
    Στην συνέχεια, θα πρότεινα:
    Α/ να διαβάσετε ποιό προσεκτικά το κείμενο για να διαπιστώσετε
    1.ότι δεν απαξιώνουμε καθόλου τις ρίζες και τις αναμνήσεις και τονίζουμε ότι καθένας κρατάει αυτό που ο ίδιος έχει ανάγκη και ο ίδιος αποφασίζει. Συγκεκριμένα, "Κρατήστε ότι έχει συναισθηματική αξία για εσάς."
    "Μία μικρή γωνιά στο σπίτι, μία πολυθρόνα κάποιου αγαπημένου σχεδιαστή με το ύφασμα που προτιμάτε, μία πορσελάνινη κούπα τσαγιού και ένα βιβλίο, ένα άλμπουμ φωτογραφιών, δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα, που τονώνει άμεσα".Εδώ όλα αυτά που αναφέρονται, τονίζουν την αξία του παρελθόντος, των αναμνήσεων και της παράδοσης.

    2/ Οτιδήποτε αναφέρεται στον Ιαπωνικό τρόπο ζωής είναι από συγκεκριμένη πηγή και μέσα σε παρένθεση είναι γραμμένο το όνομα του συγγραφέα.“Το να ζείτε με τις αναμνήσεις του παρελθόντος είναι σαν να απομακρύνεστε από το παρόν και να κλείνετε τις πόρτες του μέλλοντος.” (Dominique Loreau)."Πέντε λεπτά αρκούν σε έναν Γιαπωνέζο για να προετοιμαστεί για ένα μακρύ ταξίδι". Έχει ελάχιστες ανάγκες και την απόλυτη ικανότητα να ζει χωρίς έπιπλα με τα ελάχιστα ρούχα και αυτό είναι που τον κάνει να έχει το προβάδισμα στην μάχη της ζωής” LafcadioHearn, Kokoro (Dominique Loreau).

    Β/ και βέβαια οι αναμνήσεις και οι ρίζες είναι σημαντικές για κάθε άνθρωπο Έλληνα η Ιάπωνα,αλλά και η αυτενέργεια επίσης!
    Αφήστε σας παρακαλώ πολύ τον κάθε Έλληνα να αποφασίσει μόνος του τι τον αφορά και τι όχι.
    Από την άλλη Ο Σωκράτης έλεγε "I am not an Athenian or a Greek, but a citizen of the world."
    Δεν είμαι Αθηναίος η Έλληνας, αλλά ένας Πολίτης του κόσμου".



    I am not an Athenian or a Greek, but a citizen of the world."

    ΑπάντησηΔιαγραφή