Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Birdman(2014) - Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας


Κριτικοί και κοινό την αποθέωσαν. Μπήκε στον αγώνα για τη διεκδίκηση 9 βραβείων Oscar! Η υπόθεση βασίζεται σ' έναν ex  εμπορικό σούπερ ήρωα (Michael Keaton -  Birdman) που πάνω στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δεν έχει ξοφλήσει, ανεβάζει ένα θεατρικό έργο στο Μπρόντγουεϊ. Τις ημέρες που προηγούνται της πρεμιέρας του, καλείται να αντιμετωπίσει τα επαγγελματικά και οικογενειακά του προβλήματα, αλλά και τους προσωπικούς του δαίμονες: η μετάβαση του ηθοποιού σε σταρ, η ανάλωση εαυτού στο όνειρο, το άγχος για επιβίωση και η διατήρηση της αναγνωρισιμότητας που στοιχειώνει κάθε ηθοποιό με απογειωμένη καριέρα.

Ο σκηνοθέτης Alejandro Gonzalez Inarritu, σκηνοθέτης αγαπημένων ταινιών: Biutiful, 21Gramms, Babel, επέλεξε τον Michael Keaton για τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς ο Keaton έχει βιώσει στο πετσί του όλες τις αγωνίες του πρωταγωνιστή  (έχοντας παίξει δις τον Batman).  Εκτός από τις παρουσίες των Naomi Watts και Emma Stone (μικροί ρόλοι), δυναμικό παρών δίνουν οι Edward Norton και Zach Galyfianakis.

H ταινία υποβάλλει μια κλειστοφοβική αίσθηση η οποία αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό κόσμο ενός δημιουργικά και συναισθηματικά αποπροσανατολισμένου ανθρώπου. Με συνοδεία ενός free jazz αυτοσχεδιασμού ντραμς, η ταινία περιγράφει έναν κόσμο παγιδευμένο στη ματαιοδοξία, τις εμμονές, την προσποίηση και την απεγνωσμένη ανάγκη για αποδοχή. Έτσι φαντασία και πραγματικότητα διαπλέκονται έντεχνα σε μια ιδιότυπη κινηματογραφική σάτιρα, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει αρκετά ζεύγη αντιθέτων.

Προσωπικά βρήκα την ταινία κουραστική και υπερτιμημένη. Μου δημιουργήθηκε αρκετές φορές η αίσθηση της σύγχυσης και η εναλλαγή πραγματικότητας και φαντασίας δεν είναι το καλύτερό μου. Αν δε θεωρείτε τον εαυτό σας ως "ειδικό κοινό" σας συστήνω να δείτε το trailer της ταινίας για να αποφασίσετε αν θα τη δείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου