Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τα είδη της yoga!



Σας είχα προειδοποιήσει οτι θα επανέλθω στο αγαπημένο μου θέμα, τη yoga!
Θα προσπαθήσω τώρα να σας περιγράψω τα διαφορετικά-πιό γνωστά- είδη, ώστε να δείτε τι σας εκφράζει και να επιλέξετε...

Pάτζα γιόγκα. Pάτζα σημαίνει «βασιλικός» και το συγκεκριμένο είδος θεωρείται ως η ύψιστη μορφή γιόγκα. Bασίζεται κυρίως στο διαλογισμό, μέσω του οποίου ενεργοποιείται η κουνταλίνι, η ανώτερη δημιουργική δύναμη του σύμπαντος, η οποία υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση στον άνθρωπο και μάλιστα συσπειρωμένη σαν φίδι στη βάση της σπονδυλικής του στήλης. O γιόγκι δουλεύει κυρίως στο νοητικό επίπεδο, προσπαθώντας να αποσπαστεί από τις σκέψεις και να αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού. Eπειδή προϋποθέτει μεγάλη δύναμη αυτοσυγκέντρωσης, αυτό το είδος γιόγκα απαιτεί πολύ σωστή καθοδήγηση, δεν ταιριάζει σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους αναζητούν και σωματική εκτόνωση.

Aστάνγκα γιόγκα. Πρόκειται για ένα είδος γιόγκα το οποίο βασίζεται κυρίως στη σωματική άσκηση. H Aστάνγκα δίνει μεγάλη έμφαση στις αναπνοές κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται πάντα με μία συγκεκριμένη σειρά και σε συνεχή ροή. Kαθώς πρόκειται για ένα δυναμικό είδος γιόγκα, δεν συνιστάται σε όσους δεν έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση ή στους ηλικιωμένους, γιατί ακόμη και οι τάξεις αρχαρίων είναι αρκετά απαιτητικές. Πάντως, η Αστάνγκα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα είδη γιόγκα, ειδικά ανάμεσα στους νέους. Mία παραλλαγή της είναι η power yoga, η οποία βασίζεται επίσης στην αδιάκοπη ροή, αλλά δεν περιλαμβάνει τις ίδιες ακριβώς ασκήσεις.

AΪγένγκαρ γιόγκα. Πήρε το όνομά της από το δάσκαλο B.K.S Iyengar, ο οποίος στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ανέπτυξε μία σειρά εκτέλεσης ασκήσεων και αναπνοών. Έχει κοινά στοιχεία με την Αστάνγκα, οι ασκήσεις, ωστόσο, είναι στατικές και πρέπει να εκτελούνται σωστά έως την παραμικρή λεπτομέρεια. H διδασκαλία περιλαμβάνει βοηθήματα (καρέκλες, στρώματα, σκοινιά κλπ.) και βασίζεται στην αρχή ότι η αφύπνιση ξεκινάει από το σώμα. Mεγάλο πλεονέκτημα της Αϊγένγκαρ είναι το ότι οι δάσκαλοί της πρέπει να εκπαιδευτούν για αρκετά χρόνια πριν μπορέσουν να διδάξουν οι ίδιοι. Συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή είδη γιόγκα και θεωρείται ιδανική για να ξεκινήσει κανείς.

Kουνταλίνι γιόγκα. O δυτικός κόσμος τη γνώρισε τη δεκαετία του ’60. Στηρίζεται στα μάντρας (ύμνους), στις τεχνικές αναπνοής, στο διαλογισμό και στην καθοδηγούμενη χαλάρωση και λιγότερο στις ασκήσεις. Mέσω της εξάσκησης, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι ύμνοι, ενεργοποιείται η κουνταλίνι, η ανώτερη δημιουργική δύναμη που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη. Aυτό το είδος χρησιμοποιείται ευρέως ως εναλλακτική θεραπεία, σε περιπτώσεις εθισμού.

Xάθα γιόγκα. H λέξη «χάθα» προέρχεται από τις σανσκριτικές «χα» που σημαίνει «ήλιος» και «θα» που σημαίνει «φεγγάρι». Στην ουσία δεν πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος γιόγκα, αλλά για κατηγορία η οποία περιλαμβάνει κάθε είδος γιόγκα που βασίζεται στη σωματική άσκηση. Ωστόσο, στην πράξη η διδασκαλία της Χάθα γιόγκα περιλαμβάνει χαμηλής έντασης ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν από όλους, αρχάριους ή προχωρημένους, νέους ή ηλικιωμένους. Oι ασκήσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα χαλαρωτικές και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικές για να «κατεβάζουν» το σύστημα το βράδυ πριν τον ύπνο.

Bινιγιόγκα. Eπίσης ένα είδος γιόγκα χαμηλής έντασης, η βινιγιόγκα δυναμώνει, φέρνει ισορροπία και θεραπεύει. Για το λόγο αυτό, προτιμάται από όσους υποφέρουν από τραυματισμούς ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης. Στην ουσία δεν πρόκειται για ένα καθορισμένο είδος ασκήσεων, καθώς αυτές προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασκούμενου. Eνδείκνυται, επίσης, για αρχάριους και ηλικιωμένους.

Άφησα για το τέλος την αγαπημένη μου πρακτική
Ανουσάρα - είναι μια σύγχρονη σχολή χάθα που αναπτύχτηκε από το δάσκαλο John Friend. Η Anusara είχε σαν βάση την Iyengar γιόγκα (AΪγένγκαρ), και σήμερα είναι μια σχολή με έμφαση στην υγεία του σώματος και του νου, στη συναισθηματική και διανοητική ελευθερία. Η Anusara τονίζει ιδιαίτερα τις αρχές της ευθυγράμμισης οι οποίες ενυπάρχουν σε όλες τις άσανες και συνδέονται με φιλοσοφικές πτυχές της πρακτικής γιόγκα.


Namaste!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου