Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Selma (Σέλμα) 2014 - Κριτική

Ταινία καλογυρισμένη, συγκινητική, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα..."μια γροθιά στο στομάχι" τη χαρακτήρισε φίλη μου. Αγώνας για τη διεκδίκηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, σύγκρουση με το κατεστημένο, πολιτικές μανούβρες αλλά και μικρές ανθρώπινες ιστορίες είναι η ουσία της ταινίας "Σέλμα". Η ταινία, έχοντας ως βασικό ήρωά της τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον οποίο ενσαρκώνει ο David Oyelowo (Βρετανός ηθοποιός νιγηριανής καταγωγής) εστιάζει στην κορύφωση των διεκδικήσεων της αμερικανικής μαύρης κοινότητας στη δεκαετία του ’60, προσπαθώντας παράλληλα να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του διασημότερου ηγέτη της ως θαρραλέου αγωνιστή με κοινωνικό όραμα αλλά και ανθρώπινες αδυναμίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ταινια σελμαH σκηνοθεσία της Ava DuVernay και η ερμηνεία του David Oyelowo στον πρωταγωνιστικό ρόλο αποτελούν το 90% της ταινίας. Η πρώτη με τα κοντινά πλάνα της, που επικεντρώνουν στα χαρακτηριστικά του προσώπου των εκάστοτε χαρακτήρων, στην αποφασιστικότητα και τις αδυναμίες τους, ο δεύτερος με μια οσκαρική ερμηνεία. Αν κάποιος ψάξει στο youtube τις ομιλίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ θα καταλάβει το μέγεθος της ερμηνείας του Oyelowo. Εξαιρετική η μουσική, υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού με το “Glory” των John Legend & Common και υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ταινία «Selma» συναντά τον διάσημο ακτιβιστή λίγο προτού βραβευτεί με το Νόμπελ ειρήνης το 1964, αποφασισμένο να εντείνει τον αγώνα του για το δικαίωμα των Αφροαμερικανών να ψηφίζουν ελεύθερα, κάτι που στις πολιτείες του Νότου δεν είχε ακόμη επί της ουσίας κατοχυρωθεί. Βλέποντας πως ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον είναι διστακτικός στο να προωθήσει το σχετικό νόμο, ο Κινγκ αποφασίζει να οργανώσει 3 πορείες διαμαρτυρίας από τη Σέλμα προς το Μοντγκόμερι, πρωτεύουσα της Αλαμπάμας, σχέδιο στο οποίο ο ρατσιστής κυβερνήτης της πολιτείας, ο τοπικός σερίφης και πολλοί λευκοί κάτοικοι εναντιώνονται με βίαιο τρόπο
 Η πόλη Selma δεν επιλέχτηκε τυχαία ως τόπος διαμαρτυρίας. Το 50% των πολιτών της μαύροι όμως μόλις το 2% μπορούσε να ψηφίσει. Το αίμα που χύθηκε εκεί δικαίωσε το έργο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μάλιστα ανάμεσα στα θύματα ήταν και λευκοί υπέρμαχοι της ισονομίας και ισοπολιτείας στην Αμερική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου