Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Καιρός για λάχανα... Λαχανοντολμάδες με σολωμό

Αποτέλεσμα εικόνας για Λάχανο savoy.
Λάχανο Savoy
Το λάχανο ή κράμβη ανήκει στα σταυρανθή, τα οποία είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών  A, C, B1, B2 και K, καθώς και σε ασβέστιο, σε ποσότητες που ποικίλουν ανάλογα με το είδος τους. Το κύριο όμως διατροφικό τους ενδιαφέρον είναι η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η χαμηλή θερμιδική τους απόδοση. Επειδή είναι η εποχή του τώρα καλό θα είναι να το βάλουμε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας.


Οι ποικιλίες του λάχανου διαφέρουν στο μέγεθος, το χρώμα, την υφή και τη γεύση. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες του είναι: το άσπρο λάχανο (κραμβολάχανο ή μάπα),το πράσινο σγουρό λάχανο (savoy) ,Το κόκκινο λάχανο,   το κινέζικο λάχανο ή αλλοιώς κινέζικα σέσκουλα (bok choy) ,το λάχανο (napa που στην ελληνική αγορά το πουλάνε ως κινέζικο) και τα λαχανάκια Βρυξελλών (μια διασταύρωση που πέτυχαν οι Βέλγοι το 1785).






Λαχανοντολμάδες με σολωμό (3-4 μερίδες)




Αφού κόψουμε βαθιά την ρίζα του λάχανου το ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Το τοποθετούμε στο σουρωτήρι και όταν είναι χλιαρό βγάζουμε τα φύλλα ένα-ένα. Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο σε πιάτο. Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε (με ψαλίδι είναι πιο εύκολο) 500 γρ. φιλέτο σολωμού και προσθέτουμε ένα φλυτζάνι τσαγιού ρύζι (μπλου μπόνετ μακρύκοκκο), 2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα, 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, χυμό 1/2 λεμονιού, λίγο ψιλοκομμένο άνιθο ή/και μάραθο, αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση κόκκινο). Βάζουμε γέμιση σε κάθε φύλλο λάχανου και το τυλίγουμε σφιχτά. Στον πάτο της κατσαρόλας μας βάζουμε 2 φύλλα λάχανου και από πάνω τους λαχανοντολμάδες μας. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να είναι σκεπασμένοι οι λαχανοντολμάδες. Σε 30 λεπτά είναι έτοιμοι. Το ζουμάκι μπορούμε να το δέσουμε με αυγολέμονο ή με λίγο corn flower.
Για τη συγκεκριμένη συνταγή ΔΕΝ χρησιμοποιώ το κλασσικό άσπρο λάχανο. Προτιμώ το σγουρό, το κινέζικο και αν πέσω σε γλυκό τρυφερό μωβ λάχανο, ε... τότε το φαγητό απογειώνεται και αισθητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου