Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Weekend στο Ναύπλιο!


H πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για weekend όλες τις εποχές του χρόνου. Στην κουκλίστικη παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, είναι διάχυτη η αύρα και η λάμψη της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. 

Η πόλη από ψηλά. 
Μπορεί να αποτελεί κλισέ για το Ναύπλιο, αλλά μια ανάβαση στο Παλαμήδι πάντα αξίζει τον κόπο. Είτε πάτε με το αυτοκίνητο είτε τολμήσετε να ανεβείτε τα 999 σκαλοπάτια, (τα βρήκαμε κλειστά αυτή τη φορά) η θέα της πόλης από ψηλά θα σας αποζημιώσει. Η βενετσιάνικη οχυρωματική αρχιτεκτονική του φρουρίου είναι από τις καλύτερα διατηρημένες στην Ελλάδα.
Από την Ακροναυπλία η θέα στην πόλη είναι και πάλι εντυπωσιακή, ενώ αν ακολουθήσετε τον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που αγκαλιάζει το βράχο της Ακροναυπλίας, θα κάνετε μια ειδυλλιακή βόλτα με τη θάλασσα κάτω από τα πόδια σας. (Δεν ξέρω πόσες φορές περπατήσαμε σε αυτόν τον δρόμο...)

Σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, θα βρείτε όμορφους ξενώνες & ξενοδοχεία σε ό,τι τιμές αντέχει η τσέπη σας.

Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου θα γίνει σημείο αναφοράς σε κάθε περιήγησή σας στην παλιά πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, που θυμίζει έντονα ιταλική piazza. Εδώ βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικόν που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και το Παλιό Τζαμί (που πλέον έχει γίνει θέατρο-δυστυχώς αφημένο στην εγκατάλειψη). 
Τα σοκάκια γύρω από αυτόν το δρόμο προσφέρονται για να… χαθείς: είναι γεμάτα τουρκικές κρήνες και χαμάμ, ιστορικές εκκλησίες. 
Τα δυο καταπράσινα πάρκα, του Κολοκοτρώνη και του ΟΣΕ, στην είσοδο της πόλης, προσφέρονται για  περιπάτους.

Πήγαμε σε αρκετά μαγαζιά, αλλά θα σας γράψω μόνο για αυτά που με τον ένα 
ή τον άλλο τρόπο μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Εναλλακτικός καφές. Το Circulo Cooperativa (Β. Κωνσταντίνου 6 και Κοκκίνου 17) δεν είναι ένα απλό καφέ. Προτείνει μια διαφορετική νοοτροπία: επιλέξτε ένα από τα πολλά βιβλία που θα βρείτε στη βιβλιοθήκη, χαλαρώστε και δοκιμάστε γλυκά, σνακ και καφέδες που στην πλειονότητά τους προέρχονται από μικρούς παραγωγούς και από μέλη εναλλακτικού εμπορίου. Η διακόσμησή του είναι καταπληκτική. Σε στυλ 60’s, φοιτητικό, ανέμελο και bohem

Eστιατόριο Κακαναράκης 1986 (Βασ. Ολγας 18) αποτελεί εγγύηση για καλό φαγητό. Στη μοντέρνα αίθουσα με τους άνετους καναπέδες και τον έξυπνο φωτισμό δοκιμάστε το φημισμένο μπιφτέκι, την παέλια με σαφράν ή κάποια από τα λαχταριστά σπαγγέτι.

Η στάση στο Antica Gelateria di Roma (Φαρμακόπουλων 3 και Κομνηνού) ήταν για μένα πάντα απαραίτητη όταν βρισκόμουν στο Ναύπλιο. Οι Ιταλοί ιδιοκτήτες ετοιμάζουν κάθε μέρα φρέσκο παγωτό σε διάφορες γεύσεις, το οποίο μπορείτε να πάρετε σε χωνάκι, κύπελλο. Όμως, οι γεύσεις δεν είναι πιά αυτές που θυμόμουν και επιπλέον το παγωτό είναι υπερτιμημένο.

Εκλεκτοπωλείον (Σιδηράς Μεραρχίας 27). Ένα καλόγουστο μαγαζί, γεμάτο ξεχωριστά προιόντα. Ενα µαγαζί, καθόλου σαν τα γνωστά «παραδοσιακά», είτε ως µορφή είτε ως περιεχόµενο. Οι ιδιοκτήτες του γνωρίζουν τα προϊόντα τους ένα προς ένα, ξέρουν τις ιδιότητες των βοτάνων που πωλούν και σε τι χρησιµεύουν, ξέρουν από τι γάλα φτιάχνεται το καθένα από τα τυριά τους.  
Θα βρείτε τα ζυµαρικά ola bio, φλωµάρια από τη Λήµνο, αλεύρι από δίκοκκο στάρι, αλεύρι Μύλοι Πανταζή και Μύλοι Κρήτης, τραχανά της περιοχής, ζυµαρικά του «Πετρόµυλου», κουλούρια Αστυπάλαιας, έναν εξαιρετικό πάγκο µε µυρωδικά και βότανα, µέλι από την Εύβοια, τα αλλαντικά του Μιράν και του Τσιανάβα σε µια µεγάλη βιτρίνα. ∆ίπλα η βιτρίνα των τυριών: νιώτικο κεφαλοτύρι, ξύγαλο Σητείας, τυροκοµικά Ελατος από το Αργος, γραβιέρα Κρήτης του Γασπαράκη κ.ά. Ακόµη, αξιώτικες πατάτες και φακές Φαρσάλων, γίγαντες καστοριανοί του Παναγιωτίδη, µανιτάρια ∆ίρφυς και ένα σωρό άλλα ποιοτικά προϊόντα.


Μελίρρυτον (Σοφρώνη 15,). Πάστες με σοκολάτα Valrhona (2,5 ευρώ το τεμάχιο), παγωτό με άπαχο γάλα, αλλά και σιροπιαστά, σοκολατάκια και τα κλασικά ταρτάκια, κοκάκια και εκλεράκια, σε έναν πολύ ωραίο χώρο της Παλιάς Πόλης. Η διακόσμηση καταπληκτική. (Πέσαμε βέβαια και στην γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου, που προσφέρεται για διακοσμητικά events)

Μεσάλι (Μπουμπουλίνας 43). Νεο-φούρνος στον παραλιακό δρόμο. 
Φρέσκο ψωμί, καταπληκτικά σάντουιτς και καφέ. Bρισκόμασταν εκεί κάθε πρωί!


Και άφησα για το τέλος το κατάστημα που με ξετρέλανε.

ΜOUMOU (Σωφρόνη 7) Ρούχα και αξεσουάρ παιδικά, βαφτιστικά, νυφικά. 
Η αισθητική των ρούχων είναι εντυπωσιακή. Είναι φανερό πως η δημιουργός εμπνέεται από τη φύση, με την αναρχία και την αρμονία της μαζί. Πέρα όμως από τη φύση, η Άννα Παταπή εμπνέεται ακόμη από την αγάπη της μαμάς για το μωρό της αλλά και από την ανάγκη που έχουν όλες οι μαμάδες το παιδί τους να είναι το ωραιότερο, να είναι μοναδικό.
Τα ρούχα είναι προσεγμένα όχι μόνο ως γραμμή αλλά και ως ποιότητα. 
Μεταξωτά chiffon φορέματα ελαφρύτερα κι απ’τον αέρα, χειροποίητες πλεκτές λεπτομέρειες, χυτά αλλά και κρουστά σαν από χαρτί κοστούμια με vintage στοιχεία. Όσο για τα νυφικά που είδαμε... απλά ΤΕΛΕΙΑ.

Πόσο κοστίζει ένα 3ήμερο στο Ναύπλιο?
Από 350 ευρώ τα δύο άτομα για τρεις μέρες. Υπολογίστε βενζίνη για 300 χλμ. (από και προς Αθήνα), διόδια, 2 διανυκτερεύσεις στην πιο προσιτή επιλογή διαμονής και 4 γεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου