Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Βόλτα στου Ψυρρή

Η γειτονιά του Ψυρρή πάντα ήταν η γειτονιά των βιοτεχνιών, εργαστηρίων και των μικρών μαγαζιών. Με πολύ κακή ρυμοτομία η περιοχή θυμίζει ένα μικρό λαβύρινθο. Πάντα χάνομαι και πάντα ρωτάω. Τα κτίρια χαμηλής δόμησης, οι αλάνες - parking, οι πεζόδρομοι, οι εκκλησίες είναι τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Στη δεκαετία του '90 γνώρισε μέγαλη κίνηση, ιδιαίτερα το βράδυ, καθώς άνοιξαν πολλά μπαράκια, νεομοντέρνα φαγοπωλεία, θέατρα και δύο μαγαζιά-ορόσημο: το Cubanita και το El Pecado. Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή μας και το Mojito, οι κουβανέζικοι χοροί και το party mood. Μετά ήρθαν τα "πέτρινα" χρόνια της κρίσης (άνοιξε και η πιάτσα της Αγίας Ειρήνης) και η περιοχή ερήμωσε - έκλεισαν πολλά μαγαζιά, χάθηκε το κέφι, μαράθηκε η γειτονιά, λίγοι οι πιστοί.
Βρέθηκα πριν μέρες στην περιοχή και περιπλανήθηκα χωρίς προορισμό για να διαπιστώσω ότι η περιοχή ξαναζωντανεύει σιγά-σιγά. Σας παραθέτω ορισμένες διευθύνσεις νέων αφίξεων αλλά και μερικές παλαιών κι αγαπημένων που άντεξαν στο χρόνο:

  • Lonis με τα υπέροχα μακαρόν* του στην οδό Αθηνάς 7.
    * Τα macaron (μακαρόν), είναι στην ουσία δυο μπισκοτάκια, φτιαγμένα από μαρέγκα 25% και αμύγδαλο 75%, ενωμένα με μαρμελάδα, βουτυρόκρεμα ή κρέμα γκανάς.
  • Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (δείτε την σχετική ανάρτηση)
Αποτέλεσμα εικόνας για Σερμπετόσπιτο
Σερμπετόσπιτο
  • Σερμπετόσπιτο στην κεντρική πλατεία του Ψυρρή - Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη, όπου όλα τα γλυκά είναι σε λαμαρίνες όπως τον παλιό καιρό, φεύγω μ' ένα τριαντάφυλλο και μια καραμέλα - δώρο του καταστήματος (είναι αυτά τα μικρά πράγματα που σε σκλαβώνουν)
  • ΚΑΡΤΟΥΣΑ, στην οδό Τάκη 9, το κατάστημα με τα ιδιαίτερα κοσμήματα και αντικείμενα - αντέχει εδώ και 13 χρόνια! 
  • THOMAS στην Ωγύγου 9. Χειροποίητες γόβες για όλα τα γούστα. Τουλάχιστον 3 νύφες έχω στείλει οι οποίες φορούσαν τις γόβες τους όλο το βράδυ του γάμου τους και δεν πόνεσαν καθόλου! Οι τιμές ξεκινούν από 190 ευρώ. Μπορείτε να πάτε και για ενημέρωση μόνο - έχει πλάκα να δοκιμάζεις παπούτσια που δε θα πάρεις. Διαμορφώνεις άποψη. www.thomasshoes.gr
  • Algi Moda Shop: πριν από 6 μήνες άνοιξε με ρούχα ευκολοσυνδύαστα σε μοντέρνες γραμμές και για όλες τις ώρες. Τιμές προσιτές. Αγίων Αναργύρων 2
  • Οδός Μιαούλη: ανάμεσα στα παλιά μαγαζιά των εμπόρων δέρματος άνοιξαν δύο καινούρια φαγοπωλεία. Το Burger Stories Bar, Μιαούλη 22 & Παλλάδος (παραδίπλα από το ΑΡΟΔΟΥ με τους ναργιλέδες) με ποικιλία από νοστιμότατα burgers από 2.5 έως 6 ευρώ. Δοκίμασα ένα chili burger προς 3 ευρώ και έφαγα ένα mushroom burger προς 3.50 ευρώ, τιμές λογικές για ένα νόστιμο street food. Διαγώνια απέναντι βρίσκεται το Brezel που φυσικά έχει αλμυρή και γλυκιά ποικιλία σε brezel. Δεν δοκίμασα αλλά ξέρω ότι υπάρχουν fan του brezel. 
  • Γκαλερί a.antonopoulou.art στην οδό Αριστοφάνους 20. Κάποια ενδιαφέρουσα έκθεση θα έχει. Αυτή τη στιγμή έχει αφιέρωμα στον Νίκο Κεσσανλή με τίτλο "Τοίχοι της πόλης" (έως τις 28/3/15)


Πηγή:www.monopoli.gr
Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, μια από τις παλαιότερες σωζόμενες Αθηναϊκές εκκλησίες. 
  1. Χτισμένη τον 11ο αιώνα με διπλοθολικό τρούλο (δηλ. έχει δύο πατώματα), 
  2. συνδεδεμένη άρρηκτα με την ιστορία του τόπου τον 19ο αιώνα: α) το 1826 τοποθετήθηκαν κανόνια για την άμυνα της περιοχής  β) στον περίβολο της εκκλησίας  έχουν θαφτεί πολλοί ήρωες της ελληνικής επανάστασης από την περιοχή του Ψυρρή 
  3. και ανακαινισμένη στις αρχές του 20ου αιώνα (το 1908 έγινε επέκταση της εκκλησίας που άλλαξε αισθητικά την αρχική της μορφή).
Άλλη μια εκκλησία που έχει ενδιαφέρον είναι αυτή της Γέννησις του Χριστού στην οδό Χριστοκοπίδου 2. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1880 πάνω σε παλαιότερη μικρότερη εκκλησία, είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Αγία Τράπεζα (μαρμάρινη παλαιοχριστιανικής προέλευσης) και σε ορισμένες παλαιές φορητές εικόνες που προέρχονται από την παλιά εκκλησία.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή. Ανακαλύψτε τα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου