Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

"Πράσινη" ενέργεια από σοκολάτα!

Η Nestle χρησιμοποιεί σοκολάτα για να τροφοδοτεί με ενέργεια ένα από τα εργοστάσιά της. Πιο συγκεκριμένα, το εργοστάσιο που παράγει σοκολάτες, τσίχλες και παστίλιες φρούτων στην Μ.Βρετανία, χρησιμοποιεί "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη χρήση χτυπημένων και ληγμένων κομματιών σοκολάτας, συνδυασμένα με άλλα υλικά όπως ζάχαρη και άμυλο.Το μείγμα της "σοκολατόσουπας" θερμαίνεται, λιώνει, και φυλάσσεται σε αεροστεγή δοχεία. 
Η διαδικασία ακούγεται πολύ απλή για να είναι αληθινή. Κι όμως είναι. Βιο-διασπώμενα υλικά που περιέχουν οργανική ύλη, σάκχαρα, λίπη και πρωτεΐνες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη χρήση αναερόβιας χώνευσης. Σε αυτή τη φυσική διαδικασία αποδόμησης, βακτήρια σπάνε βιο-διασπώμενες ενώσεις (απουσία οξυγόνου) για να παραχθεί βιοαερίο - κυρίως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Γνωστή κι ως αναερόβια χώνευση, πραγματοποιείται με φυσικές μεθόδους και παρέχει τα απαραίτητα αέρια για την παραγωγή ενέργειας.

Η εγκατάσταση Αναερόβιας Χώνευσης, που βρίσκεται στο Fawdon στην Μ. Βρετανία, λειτουργεί εδώ κι έναν περίπου χρόνο μετατρέπει 200.000 λίτρα πρώτης ύλης  και 1.200 τόνους υπολειμμάτων προϊόντων και διαφόρων υλικών σε ενέργεια . Το πρότζεκτ της παραγωγής ενέργειας το σχεδίασε και το έχτισε η εταιρεία  Clearfleau.
 
Η διαδικασία αυτή εξοικονομεί στην Nestle περίπου 100.000 λίρες το χρόνο, ενώ συμβάλλει και στην παραγωγή 100% «πράσινης» ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον, η οποία μέχρι στιγμής καλύπτει το 8% των απαιτήσεων σε ηλεκτρισμό του συγκεκριμένου εργοστασίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου