Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τα κουλουράκια της Doris

2 αυγά - 2 συνταγές: η μια μόνο με τους κρόκους και η άλλη μόνο με τ' ασπράδια. Τα μπισκότα αυτά δεν τα έχετε ξαναδοκιμάσει. Είναι πολύ εύγευστα και εύκολα στην παρασκευή τους. Το αρνητικό τους είναι ότι τρώγονται γρήγορα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τα Χριστούγεννα και γι αυτό το λόγο περιέχει και μπισκότα - αστέρια.
Λεπτομέρεια: Όταν λέμε ψήσιμο στον φούρνο εννοείται πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.

Μπισκοτάκια (με κρόκους αυγού)       
Ζύμη:

250 γρ. αλεύρι

80 γρ. ζάχαρη

2 κρόκοι αυγού

Λίγο αλάτι και λίγο μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουτάλι του φαγητού χυμό πορτοκαλιού

130 γρ. βούτυρο

Γλάσο:

150 γρ. ζάχαρη άχνη

2-3 κουταλιές του φαγητού χυμό από πορτοκάλι

1) Χύνουμε το αλεύρι στο τραπέζι και το πασπαλίζουμε με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Στη μέση κάνουμε μια λακκούβα για να ανακατώσουμε εκεί τους κρόκους με το χυμό, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Κόβουμε το κρύο βούτυρο σε μικρά λεπτά κομμάτια και τα τοποθετούμε στο αλεύρι γύρω από τη λακκούβα. Ξεκινώντας από τη μέση πλάθουμε όλα τα υλικά, ώσπου να γίνουν μια ομοιογενής ζύμη, την οποία στρώνουμε με τον πλάστη, που έχουμε αλευρώσει όπως και το τραπέζι για να μην κολλήσει η ζύμη. Με φορμάκια ή ποτήρια κόβουμε διάφορα σχέδια και τα βάζουμε σε σειρές στη λαμαρίνα στην οποία  έχουμε στρώσει  αντικολλητικό χαρτί. Μπορείτε να κάνετε τη ζύμη ρολό και να κόψετε σε λεπτές φέτες με μαχαίρι για να σας βγουν στρογγυλά τα μπισκότα. Ψήσιμο στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
2)  Ετοιμάζουμε το παχύρρευστο γλάσο και το στρώνουμε με πινέλο στα μπισκοτάκια.

Μπισκοτάκια με φουντούκια (με ασπράδια αυγού)

Υλικά:

140 γρ. ζάχαρη + 250 γρ. φουντούκια τριμμένα
2 ασπράδια αυγού 

1 βανιλίνη

1 πρέζα αλάτι

μερικά ολόκληρα φουντούκια


Με το μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια προσθέτοντας πρώτα το αλάτι και μετά σιγά-σιγά τη ζάχαρη και τη βανιλίνη, ώσπου να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Την αναμειγνύουμε με τα τριμμένα φουντούκια.

Με δύο κουταλάκια του γλυκού σχηματίζουμε λοφίσκους μεγέθους καρυδιού στη λαμαρίνα στην οποία  έχουμε στρώσει  αντικολλητικό χαρτί. Στη μέση κάθε μπισκότου βάζουμε από ένα φουντούκι.

Προσοχή: Ψήσιμο στους 150 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου