Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Σούπα ή πουρές λαχανικών;

Η μαγειρική είναι παιχνίδι. Θέλει καλά υλικά, έμπνευση και πολλή αγάπη.
Μετά από το πολύωρο κάθισμα στα γιορτινά τραπέζια το στομάχι μας έχει κουραστεί ενώ τα φερμουάρ των παντελονιών μας δεν κλείνουν. Η ιδέα, του να μοιραστώ τις παρακάτω ιδέες-συνταγές, μου ήρθε λόγω κάποιων ξένων προσκεκλημένων μου που είναι χορτοφάγοι. Αυτοί δεν ταλαιπωρήθηκαν με τα "εορταστικά φαγητά" γιατί απλά συνέχισαν τη συνηθισμένη υγιεινή διατροφή τους.

Πουρές μπρόκολου με κίμινο
Πουρές μπρόκολου
Ο πουρές λαχανικών είτε ως κύριο πιάτο (με συνοδεία ψωμιού και τυριού)  είτε ως συνοδευτικού πιάτου αποτελεί μια εύκολη και υγιεινή πρόταση. Η παρασκευή είναι η ίδια: βράσιμο ψιλοκομμένων λαχανικών (μπρόκολο ή κολοκυθάκι ή σελινόριζα ή καρότο) με λίγο νερό, πατάτα, στράγγισμα νερού, αλάτι-πιπέρι, μπαχαρικά, 50 γρ.βούτυρο ή λίγο λάδι, 1 φλιτζάνι γάλα, πολτοποίηση και σερβίρισμα. Για κάθε μερίδα φαγητού προσθέτω μια μικρή πατάτα. Παραθέτω κάποιους αγαπημένους συνδυασμούς γεύσεων:
  • Μπρόκολο με φρέσκια ρίζα τζίντζερ
  • Κολοκυθάκια με κύμινο ή αποξηραμένο δυόσμο
  • Καρότα με τσίλι
    Σελινόριζα
  • Σελινόριζα με μήλο και καρύδια. Βράζουμε σε λίγο νερό τη ψιλοκομμένη σελινόριζα και τη ψιλοκομμένη πατάτα. Όταν μαλακώσουν  αφαιρούμε τα υγρά και τα φυλάμε μήπως χρειαστεί να τα προσθέσουμε. Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο μήλο σε λίγο βούτυρο και το προσθέτουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 50 γρ.βούτυρο, λίγο γάλα και πολτοποιούμε. Αν το μείγμα είναι πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια. 
Σε όλους τους συνδυασμούς μπορούμε να προσθέσουμε λίγο bacon, τυρί και κρέμα γάλακτος αντί για γάλα.
Σε όλους τους συνδυασμούς προσθέτοντας 1/2 ή 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών Knorr τους μετατρέπουμε σε υπέροχη σούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου