Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Gym... για αρχάριους!


Aρχίσατε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για πρώτη φορά ή ξαναπήγατε στο γυμναστήριο ύστερα από πολύ καιρό απραξίας...
Την άλλη μέρα ξυπνήσατε πιασμένοι, κάθε σας βήμα γινόταν με προσπάθεια
και χάσατε τον ενθουσιασμό σας...
Για να ξέρετε, υπάρχουν συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι.
Σας τα γράφουμε, για να τα αποφεύγετε:
Καθόλου προθέρμανση
Αν αρχίσετε να κάνετε ασκήσεις χωρίς προθέρμανση, αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού, ενώ η καρδιακή συχνότητα (στην περίπτωση αεροβικής άσκησης) ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να αφιερώνετε πάντα τουλάχιστον 5 λεπτά στο ζέσταμα, χαλαρά στην αρχή και ανεβάζοντας σταδιακά την ένταση για να προετοιμάσετε το σώμα σας καλύτερα.
Άσκηση σε λάθος ένταση 
Σε όποιο μηχάνημα γυμναστικής κι αν βρεθείτε, δεν πρέπει ούτε να το παρακάνετε, ούτε να... «τεμπελιάζετε». Καθορίστε -μαζί με το γυμναστή σας- τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης. Γενικά, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε.
Περπάτημα με βαράκια 
Πολλοί, στη προσπάθειά τους για πιο γρήγορα αποτελέσματα, κρατούν βαράκια στα χέρια ή φορούν και στα πόδια τους όταν γυμνάζονται στο διάδρομο ώστε να κάνουν την άσκηση πιο δύσκολη. Αυτό όμως επιβαρύνει κυρίως τις αρθρώσεις -τα γόνατα, τους αστραγάλους, τους αγκώνες και τους ώμους- χωρίς να έχει ανάλογα θετικά αποτελέσματα σε σώματα γενικά αγύμναστα
Γρήγορες επαναλήψεις 
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη: O υπερβάλλων ζήλος στην ταχύτητα εκτέλεσης των επαναλήψεων όταν κάνετε βάρη! Oι συνέπειες; Oι ασκήσεις δεν έχουν το αποτέλεσμα που πρέπει, αλλά και γίνονται πιο επικίνδυνες (π.χ. τραυματισμοί των αρθρώσεων). O πιο ασφαλής και αποδοτικός τρόπος είναι να σηκώνετε το βάρος σε 2 χρόνους, να μένετε ελάχιστα και κατόπιν να κατεβάζετε σε 2 (τουλάχιστον) χρόνους. 

"Εκτέλεση" των κοιλιακών 
Συχνά η εκτέλεση των κοιλιακών ασκήσεων γίνεται με λάθος τρόπο, χρησιμοποιώντας υπερβολικά τα χέρια πίσω από τον αυχένα (τραβώντας, αντί στηρίζοντας το κεφάλι) ή έχοντας τα πόδια τεντωμένα (αντί λυγισμένα) ή κάνοντας υπερβολική κίνηση, σηκώνοντας και τη μέση από το δάπεδο (ενώ ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν ενοχλήσεις και πρόβλημα στην περιοχή αυτή, η μέση πρέπει πάντα να στηρίζεται στο δάπεδο). Συγκεντρωθείτε στους κοιλιακούς και νιώστε τους να σφίγγουν για να σας σηκώσουν! 
Διατάσεις σε λάθος χρόνο 
Ένα πολύ συχνό λάθος είναι να γίνονται οι διατάσεις στην αρχή του προγράμματος, όταν είστε κρύοι και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Κάνετε τις ασκήσεις πάντα όταν είστε ζεστοί, είτε μετά την προθέρμανση είτε στο τέλος του προγράμματος. 
"Πονάω άρα έχω όφελος"
Το παλιό αυτό ρητό δεν ισχύει στο χώρο του fitness. Η ένδειξη πόνου δεν δείχνει τίποτα άλλο από λάθος στην εκτέλεση των ασκήσεων.


Γενικά, ζητήστε από ένα γυμναστή να σας προτείνει αλλαγές στο πρόγραμμά σας. 
Για να μη βαρεθείτε και τα παρατήσετε, αλλά και για να μη σταματήσει η βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης όταν δεν ανανεώνονται τα ερεθίσματα που δέχεται το σώμα σας.  Βρείτε διαφορετικές ασκήσεις, που κάθε φορά θα τις κάνετε με διαφορετική σειρά, ένταση και τρόπο!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου