Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο δικός μας Ντέμης (Demis Roussos)

Λόγω των εκλογών, δεν ακούσαμε άλλες ειδήσεις πλην των πολιτικών εξελίξεων κι έτσι μόλις σήμερα άκουσα για το θάνατο του Ντέμη Ρούσσου, ο οποίος απεβίωσε στην Αθήνα στις 25/1/15.
Τραγουδιστής και μουσικός διεθνούς φήμης.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Αρτέμης (Ντέμης) Βεντούρης Ρούσσος. Γεννημένος στις 15 Ιουνίου του 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ήρθε στην Ελλάδα με τους γονείς του την περίοδο των αναταραχών στο Σουέζ.

Άρχισε τη μουσική του πορεία με τους Idols σε ηλικία 17 χρόνων. Αργότερα πήγε με τους We Five χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1968 με το συγκρότημα Aphrodite's Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα ως μπασίστας. Το ξεχωριστό φωνητικό του ύφος προώθησε το συγκρότημα σε διεθνή επιτυχία, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή του στον δίσκο 666, ο οποίος έγινε κλασική επιτυχία.
Μετά από τη διάλυση των Aphrodite's Child, συνέχισε διάφορες σποραδικές ηχογραφήσεις. Από τη συνεργασία του με τον άλλο διάσημο φίλο του, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφόρησαν το 1970 τον δίσκο Sex Power, και το 1977 το Magic. Η επιτυχέστερη συνεργασία τους ήταν το Race to the End, μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar Οι Δρόμοι της Φωτιάς, που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο Tu Libertad. Το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος με έκτακτη συμμετοχή στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Blade Runner.

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του που είχαν διεθνή αναγνώριση είναι: "We Shall Dance","Forever and Ever", "White Sails", Ακολούθησαν τα "My Friend the Wind", "My Reason", "Velvet Mornings", "Goodbye My Love, Goodbye", "Someday Somewhere" και "Lovely Lady of Arcadia", "Lost in Love"


Race to the end από τους Δρόμους της Φωτιάς (youtube)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου