Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Shopping...ρούχα φτιαγμένα από αειφόρα υλικά.

Η βιωσιμότητα της μόδας δεν εξαρτάται πλέον μόνο από το design των ρούχων αλλά και από τα υλικά αυτών. Τα υλικά που φτιάχνονται τα ρούχα μας θα πρέπει πλέον να συνάδουν με τη γενική απαίτηση για πιο καθαρό περιβάλλον. Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο μου δόθηκε από μια φίλη που μου έκανε δώρο ρούχα της εταιρίας H&M της σειράς L.O.G.G. (Label of Graded Goods). Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι οι μπλούζες ήταν φτιαγμένες από οργανικό βαμβάκι (12 ευρώ) ενώ το πουλόβερ είχε μεγάλο ποσοστό μαλλί (20 ευρώ). Αυτό είναι που λέμε Value for Money. Η σειρά αυτή δεν είναι καινούρια αλλά διαπιστώνω ότι έχει εξελιχθεί τόσο σε θέματα σχεδίου, ραφών όσο και στα υφάσματα που χρησιμοποιούν.
Επίσης, δεν είναι καινούριες οι συλλογές Conscious και Conscious Exclusive με ρούχα φτιαγμένα από αειφόρα υλικά. 
Η Η&Μ δεσμεύεται για ένα βιώσιμο μέλλον στη μόδα και παρουσίασε τη νέα της κολεξιόν το 2014 με δύο νέα στοιχεία: το βιολογικό δέρμα και το βιολογικό μετάξι. Ταυτόχρονα με το λανσάρισμα, παρουσίασε το νέο σύστημα ετικετών CleverCare – μια ετικέτα που δείχνει ένα σύστημα αειφόρου χρήσης και φροντίδας.
“Η Η&Μ είναι υπερήφανη για το έργο της για την αειφορία. Οι συλλογές Conscious και Conscious Exclusive δείχνουν το φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα πιο αειφόρα υλικά και το νέο μας σύστημα ετικετών CleverCare δίνει στους πελάτες μας τη δυνατότητα να συμβάλουν στην αποστολή μας για ένα πιο αειφόρο μέλλον για τη μόδα”, λέει η Ann-Sofie Johansson, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού, New Development.
Η συλλογή Conscious Exclusive σχεδιάστηκε με τη συμβολή του EVER Manifesto, ενός think tank για την αειφόρο μόδα. Το Ever Manifesto θα εμφανιστεί επίσης στην εκστρατεία για την Conscious Exclusive μαζί με την Amber Valletta, σούπερ μόντελ και ηθοποιό γνωστή για τη δέσμευσή της για την αειφορία, η οποία είναι και το πρόσωπο της εκστρατείας για τη συλλογή Conscious.
Η Conscious Exclusive είναι μια ειδικά σχεδιασμένη συλλογή περιορισμένης έκδοσης, φτιαγμένη από υψηλής ποιότητας υφάσματα με εντυπωσιακές και περίπλοκες λεπτομέρειες που αντλούν την έμπνευσή τους από το φλαμέγκο και το μποέμικο στυλ. Τα νέα υλικά που περιλαμβάνει η συλλογή είναι το βιολογικό δέρμα και οργανικό μετάξι που καλλιεργείται σε βιολογικές μουριές.
Η φετινή συλλογή Conscious είναι γεμάτη από απαραίτητα κομμάτια μόδας φτιαγμένα από πιο αειφόρα υλικά και ιδανικά για την άνοιξη. Η συλλογή θα διατίθεται σε 150 επιλεγμένα καταστήματα Η&Μ παγκοσμίως, καθώς και online.
Εταιρίες που στρέφονται  στην αειφορία* αξίζουν τον θαυμασμό μας αν όχι και τα χρήματά μας, γιατί όχι.

*Βιωσιμότητααειφορία) είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για τον Άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον. Βασικό της στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ παραγωγής αγαθών και πρώτης ύλης (που δαπανήθηκε για να επιτευχθεί η παραγωγή). Στόχος των βιώσιμων διαδικασιών είναι να επιτύχουν περισσότερη παραγωγή με μικρότερη δαπάνη πρώτης ύλης, γι' αυτό η βιωσιμότητα αναφέρεται μαζί με την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση (ορισμός από την wikipedia).
Απόσπασμα από συνέντευξη της Catarina Midby, head of fashion and sustainability communication της H&M σχετικά με τα βιώσιμα υλικά της κολεξιόν, τις άλλες περιβαλλοντικές δράσεις της H&M και το “eco friendly” trend στη βιομηχανία της μόδας:
Δεν χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς όσον αφορά στη μόδα για να πετύχεις τη βιωσιμότητα. Ο τρόπος που δουλεύουμε εμείς στην H&M έχει ως εξής: ξεκινάμε το σχεδιασμό της νέας κολεξιόν, εστιάζοντας στις τάσεις της μόδας και την αισθητική και έπειτα αρχίζουμε τη συνεργασία με το γραφείο παραγωγής και τους προμηθευτές, αναζητώντας εναλλακτικά υλικά, βιολογικά, ανακυκλώσιμα ή την “κλιματικά έξυπνη” κυτταρίνη.
Όλα τα προϊόντα H&M παράγονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και με βάση τον Δεοντολογικό Κώδικα της εταιρείας και τη σχετική λίστα περιορισμού χρήσης χημικών ουσιών. Όλη η δουλειά που κάνουμε για το νερό (με το WWF), την ενέργεια και τα χημικά, όσο και η κοινωνική υποστήριξη που παρέχουμε (με τη UNICEF), όλα βασίζονται και στοχεύουν στη βιωσιμότητα. Η χρήση των αειφόρων υλικών σήμερα ακόμα αποτελεί κάτι “επιπλέον”, αλλά ευελπιστούμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξουν περισσότερα “πράσινα” υλικά στις μελλοντικές συλλογές.  
Είμαστε κατά της “χωματερής” των υφασμάτων και γι’ αυτό ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα συλλογής ενδυμάτων σε όλα τα καταστήματά μας παγκοσμίως, όπου συλλέγουμε μεταχειρισμένα ρούχα, από κάθε μάρκα και σε οποιαδήποτε κατάσταση, σε συνεργασία με την I:Collect. Τα ενδύματα προσδιορίζονται για να ξαναφορεθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν και εμείς χρησιμοποιούμε το 97% των συλλεχθέντων ενδυμάτων. Είμαστε περήφανοι επειδή τον προηγούμενο μήνα παρουσιάσαμε το πρώτο μας πρόγραμμα με τζιν ρούχα, φτιαγμένα από ανακυκλωμένες ίνες από τα ρούχα που συλλέξαμε. Αυτός είναι ο στόχος μας με την πρωτοβουλία συλλογής ενδυμάτων: να φτιάξουμε νέα ρούχα από τα παλιά – κάνοντας έτσι τη μόδα ουσιαστικά ανακυκλώσιμη δραστηριότητα. Έχουμε επίσης ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία-ορόσημο στη φροντίδα κατά το πλύσιμο, το www.clevercare.info, μαζί με την εταιρεία Ginetex. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τον αντίκτυπο στο κλίμα από την πλευρά του καταναλωτή, αλλά και καθόλο τον κύκλο ζωής ενός ρούχου, από την παραγωγή των κλωστών, μέχρι το τέλος του.Δεν πρόκειται για τρεντ, αλλά για μακροχρόνια δέσμευση και το μοναδικό πιθανό μέλλον για τη βιομηχανία μας, όπως και για όλο τον πλανήτη.Για να δείτε παραπάνω λεπτομέρειες για τη “βιώσιμη” δουλειά μας, επισκεφθείτε το σύνδεσμο www.hm.com/conscious.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου