Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Αλάτι: Οι αμέτρητες χρήσεις του!


Η ιδιότητά του είναι να νοστιμίζει τα φαγητά μας. Όμως είναι ένα χρήσιμο συστατικό και εκτός κατσαρόλας. Διαβάστε μερικά παραδείγματα...
Βράσιμο νερού – το αλάτι που προσθέτουμε στο νερό κάνει το νερό να βράζει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, επομένως μειώνει τον αναγκαίο χρόνο βρασίματος.
Ξεφλούδισμα αυγών – αν βράσουμε τα αυγά σε αλατισμένο νερό, θα μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα.
Φρεσκάδα αυγών – Γεμίστε μία κούπα με νερό και προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Βάλτε μέσα το αυγό. Τα φρέσκα αυγά θα πάνε στον πάτο ενώ τα παλιά θα επιπλέουν.
Για καθαρά λαχανικά – Για να είσαστε σίγουροι ότι τα λαχανικά που καταναλώνεται είναι εντελώς καθαρά, κάντε τους ένα μπάνιο σε αλατισμένο νερό. Αφήστε για αρκετά λεπτά και ξεπλύνετε καλά.
Για ζουμερά πουλερικά – Διατηρείστε το άπαχο κρέας των πουλερικών ζουμερό τρίβοντας τα με αλάτι πριν το ψήσετε.
Αποφυγή μουχλιάσματος – για να μην μουχλιάζει εύκολα το τυρί, τυλίξτε το με ένα πανί βρεγμένο με αλατόνερο πριν το βάλετε στο ψυγείο.

Λαδωμένα κατσαρολικά – τρίψτε το σκεύος με χαρτί κουζίνας και αλάτι. Το λίπος θα εξαφανιστεί.
Λεκιασμένες κούπες – τρίψτε τις κούπες με αλάτι, θα εξαφανιστούν οι επίμονοι λεκέδες από καφέ ή τσάι.
Καθαρισμός φούρνου – το αλάτι και η κανέλα αφαιρούν τις δυσάρεστες οσμές και τα λίπη του καμένου φαγητού από το φούρνο. Ανακατέψτε αλάτι και κανέλλα σε νερό και ψεκάστε τον φούρνο όταν είναι ακόμη ζεστός (όχι καυτός). Όταν στεγνώσει, τρίψτε τον με μία βούρτσα ή σκληρό ύφασμα.
Το λάδι πήρε φωτιά – αν ξεχάσετε το λάδι στο τηγάνι και πάρει φωτιά, ρίξτε μία χούφτα αλάτι. Η φλόγα θα υποχωρήσει και θα μπορέσετε να απομακρύνετε το φλεγόμενο τηγάνι.
Καθάρισμα νεροχύτη – ρίξτε ένα μείγμα από νερό και μπόλικο αλάτι στο νεροχύτη σας. Θα εξαφανίσει τις οσμές των σωληνώσεων και θα καθυστερήσει τη συγκέντρωση των λιπαρών υπολειμμάτων στο εσωτερικό των σωλήνων. 

Σφουγγάρια – Για να απολυμάνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας και να διώξετε τα βακτήρια, ανανεώστε τα αφήνοντάς τα να μουλιάσουν για μία – δύο ώρες σε αλατόνερο αφού πρώτα τα έχετε πλύνει.
Ξεθωριασμένα χρώματα – πλύντε τα χρωματιστά υφάσματα που έχουν ξεθωριάσει (κουρτίνες, χαλάκια) με αλατόνερο για να ζωντανέψετε τα χρώματα.
Κιτρινισμένα ασπρόρουχα – Βράστε τα ασπρόρουχα σε διάλυμα από νερό αλάτι και μαγειρική σόδα για περίπου 1 ώρα.
Λεκέδες από αίμα – μουλιάστε τα βαμβακερά και λινά υφάσματα σε κρύο αλατόνερο και μετά πλύντε τα με χλιαρό νερό και σαπούνι.
Σιδέρωμα / Σίδερο – Εάν έχει λερωθεί η βάση από το σίδερο σας, ζεστάνετε το και καθαρίστε την τρίβοντας -χωρίς να χρησιμοποιήσετε ατμό- πάνω σε ένα απλό χαρτί που έχετε βάλει αλάτι

Γαργάρες – Αν πονάει ο λαιμός σας κάντε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο (1 ποτήρι νερό με μισή κουταλιά της σούπας αλάτι).
Δόντια και Ούλα – Κάντε πλύσεις στόματος με ένα μείγμα αλατιού και μαγειρικής σόδας (ίσα μέρη διαλυμένα σε νερό). Το διάλυμα αυτό δυναμώνει τα ούλα, λευκαίνει τα δόντια και διατηρεί την ανάσα σας καθαρή.
Ποδόλουτρα – κάντε ποδόλουτρο σε αλατόνερο για να ξεκουράσετε τα πόδια σας, ξεπλύνετε με δροσερό νερό.
Στη μπανιέρα – ρίξτε αρκετό αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό της μπανιέρας σας και χαλαρώστε για τουλάχιστον 10 λεπτά, θα σας ξεκουράσει.
Πίλινγκ σώματος – μετά το μπάνιο κι ενώ το δέρμα σας είναι ακόμη υγρό, κάντε μόνοι σας μασάζ με αλάτι. Θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα τονώσει την κυκλοφορία.

Κεριά που δεν στάζουν – μουλιάστε τα καινούργια κεριά σε αλατόνερο για λίγες ώρες και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα ανάψετε για πρώτη φορά. Όταν καίγονται δεν θα στάζουν.
Λουλούδια στο βάζο – μία ελάχιστη ποσότητα αλάτι στο νερό του βάζου θα βοηθήσει τα λουλούδια σας να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό.
Παράθυρα χωρίς πάγο – τρίψτε το παμπρίζ του αυτοκινήτου σας με αλάτι, το χιόνι και η υγρασία δεν θα παγώσουν πάνω στο τζάμι σας. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι σε νερό με αλάτι και τρίψτε τα παράθυρα. Δεν θα σας ενοχλήσει πια κανένας παγετός.
Άοσμα παπούτσια – ρίξτε λίγο αλάτι μέσα στα πάνινα παπούτσια, θα απορροφήσει την υγρασία και τα παπούτσια σας δεν θα μυρίζουν άσχημα.
Απωθήστε τους ψύλλους – Πλύνετε το σκυλόσπιτο με αλάτι.

Με τα λίγα παραδείγματα που μόλις διαβάσατε, είδατε πόσο περισσότερα πράγματα μπορεί να κάνει το αλάτι πέρα από το να νοστιμίσει το φαγητό μας;

2 σχόλια:

  1. ξεχασες να γραψεις και για ενεργειακό καθαρισμό... (χαχαχα!) Πλάκα κάνω. Το αλάτι πράγματι κάνει για πολλά και στοιχίζει ελάχιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή