Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στου Ψυρρή

ImageΈνα τόσο δα μικρό μουσείο κι όμως με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Στεγασμένο σ'ένα νεοκλασσικό κτίριο αποτελεί κόσμημα για την περιοχή.Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας αποτελεί μία ιδιωτική πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Χωρίς επιδοτήσεις, με μεγάλο μεράκι, νέοι άνθρωποι με πολύ κέφι έκαναν το όνειρό τους πράξη. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα και η διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής.
Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και τη διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής Πηγή: www.lifo.gr
Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και τη διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής Πηγή: www.lifo.gr
Τις πύλες του πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι του 2013 το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην Ελληνική Γαστρονομία. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και τη διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής. Ο χώρος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το ποιοτικό ελληνικό φαγητό μέσα απο ενα ταξίδι στην ελληνική φύση, τις διαδικασίες παραγωγής και τις μεθόδους μαγειρικής. Τα εκθέματα αποτελούνται από παραδοσιακά λαογραφικά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικό υλικό. Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί εστιατόριο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει συνταγές μαγειρεμένες με τα προϊόντα, τα οποία γνώρισε στην έκθεση. Επίσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ λειτουργεί και βιβλιοπωλείο με τίτλους βιβλίων σχετικά με την ελληνική γαστρονομία και οινολογία. Τέλος, οι επισκέπτες έχουν την επιλογή να αγοράσουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα στο κατάστημα πωλήσεων. Στόχος είναι να προσφερθεί διαδραστικότητα στις ξεναγήσεις, η εκπαίδευση των επισκεπτών στο ελληνικό φαγητό και η ένταξή του στην καθημερινή διατροφή. Πηγή: www.lifo.gr
Τις πύλες του πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι του 2013 το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην Ελληνική Γαστρονομία. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και τη διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής. Ο χώρος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το ποιοτικό ελληνικό φαγητό μέσα απο ενα ταξίδι στην ελληνική φύση, τις διαδικασίες παραγωγής και τις μεθόδους μαγειρικής. Τα εκθέματα αποτελούνται από παραδοσιακά λαογραφικά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικό υλικό. Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί εστιατόριο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει συνταγές μαγειρεμένες με τα προϊόντα, τα οποία γνώρισε στην έκθεση. Επίσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ λειτουργεί και βιβλιοπωλείο με τίτλους βιβλίων σχετικά με την ελληνική γαστρονομία και οινολογία. Τέλος, οι επισκέπτες έχουν την επιλογή να αγοράσουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα στο κατάστημα πωλήσεων. Στόχος είναι να προσφερθεί διαδραστικότητα στις ξεναγήσεις, η εκπαίδευση των επισκεπτών στο ελληνικό φαγητό και η ένταξή του στην καθημερινή διατροφή. Πηγή: www.lifo.gr
Τις πύλες του πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι του 2013 το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην Ελληνική Γαστρονομία. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και τη διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής. Ο χώρος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το ποιοτικό ελληνικό φαγητό μέσα απο ενα ταξίδι στην ελληνική φύση, τις διαδικασίες παραγωγής και τις μεθόδους μαγειρικής. Τα εκθέματα αποτελούνται από παραδοσιακά λαογραφικά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικό υλικό. Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί εστιατόριο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει συνταγές μαγειρεμένες με τα προϊόντα, τα οποία γνώρισε στην έκθεση. Επίσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ λειτουργεί και βιβλιοπωλείο με τίτλους βιβλίων σχετικά με την ελληνική γαστρονομία και οινολογία. Τέλος, οι επισκέπτες έχουν την επιλογή να αγοράσουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα στο κατάστημα πωλήσεων. Στόχος είναι να προσφερθεί διαδραστικότητα στις ξεναγήσεις, η εκπαίδευση των επισκεπτών στο ελληνικό φαγητό και η ένταξή του στην καθημερινή διατροφή. Πηγή: www.lifo.gr
Τις πύλες του πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι του 2013 το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στην Ελληνική Γαστρονομία. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία, την κουλτούρα, και τη διατροφική αξία της ελληνικής διατροφής. Ο χώρος απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το ποιοτικό ελληνικό φαγητό μέσα απο ενα ταξίδι στην ελληνική φύση, τις διαδικασίες παραγωγής και τις μεθόδους μαγειρικής. Τα εκθέματα αποτελούνται από παραδοσιακά λαογραφικά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικό υλικό. Παράλληλα με την έκθεση λειτουργεί εστιατόριο όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει συνταγές μαγειρεμένες με τα προϊόντα, τα οποία γνώρισε στην έκθεση. Επίσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο παραδίδονται μαθήματα μαγειρικής, ενώ λειτουργεί και βιβλιοπωλείο με τίτλους βιβλίων σχετικά με την ελληνική γαστρονομία και οινολογία. Τέλος, οι επισκέπτες έχουν την επιλογή να αγοράσουν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα στο κατάστημα πωλήσεων. Στόχος είναι να προσφερθεί διαδραστικότητα στις ξεναγήσεις, η εκπαίδευση των επισκεπτών στο ελληνικό φαγητό και η ένταξή του στην καθημερινή διατροφή. Πηγή: www.lifo.gr
Στόχος της δημιουργίας του είναι: 
  • η συγκέντρωση και ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου
  • να εμπνεύσει παιδιά και μεγάλους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής
  • να υποστηρίξει τοπικούς παραγωγούς 
Στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί καφέ/εστιατόριο (υπάρχει διαφορετικό μενού κάθε μέρα) και κατάστημα πώλησης προϊόντων διατροφής, ενώ παράλληλα διοργανώνονται επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια μαγειρικής, παρουσιάσεις βιβλίων μαγειρικής και άλλες εκδηλώσεις.
Από τις αρχές Ιουνίου 2014 βρίσκεται σε λειτουργία η πρώτη έκθεση με τίτλο «Μοναστηριακή Διατροφή, παραδοσιακές πρακτικές – διαχρονικές αξίες». Μέσα από παραδοσιακά λαογραφικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό μαθαίνουμε για τις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων καθώς και για τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρικής. 
Χθές, 3/1/15, ήμασταν στην έκθεση και εκστασιαστήκαμε ακόμα περισσότερο λόγω του ότι την ίδια ώρα ακουγόταν η λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται δίπλα, αλλά δεν το καταλάβαμε παρά μόνο όταν βγήκαμε και είδαμε την εκκλησία! Νομίσαμε ότι το μουσείο είχε την εκκλησιαστική "μουσική" για να ΄ντύσει΄καλύτερα την Μοναστηριακή έκθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.gastronomymuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου