Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Τοξικά τρόφιμα για σκύλους και γάτες

Δε φτάνει που γεννήθηκα ξανθιά, είχα και τον κτηνίατρο να με αντιμετωπίζει σαν ξανθιά. ΟΧΙ ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν το λιχουδιάρικο λαμπραντοράκι μου μπορούσε να τρώει και κάτι ακόμα εκτός της ξηρής τροφής του. Βλέποντας το παράπονο στα μάτια μας (εμού και του σκυλιού) μας εξήγησε ότι τα φαγητά που μαγειρεύουμε για μας είναι ακατάλληλα για τα κατοικίδιά μας (όχι μόνο λόγω της περιεκτικότητας σε αλάτι και πιπέρι αλλά και του διαφορετικού τρόπου που μεταβολίζουν τις τροφές τα ζώα). Η τροφή που είναι θρεπτική για μας μπορεί να είναι τοξική για το κατοικίδιό μας.¨Ετσι έχουμε δύο επιλογές: φρεσκομαγειρευμένο φαγητό ειδικά μελετημένο για ζώα ή ξηρά τροφή. Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να είναι τοξικές για το ζωάκι μας:
  • Σοκολάτα: ο βαθμός τοξικότητας εξαρτάται από το βάρος του ζώου, την ποσότητα και τον τύπο της σοκολάτας. Σε μικρές ποσότητες προκαλεί διάρροια ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοκ ή και θάνατο (ισχύει για σκυλιά και γάτες).
  • Ξηροί καρποί: στα σκυλιά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, λήθαργο, εμετό και μυϊκό τρόμο ή δυσκαμψία.
  • Μανιτάρια: κάποια προκαλούν σοκ και θάνατο (για σκυλιά)
  • Σταφύλια-σταφίδες: ενδέχεται να κάνουν ζημιά στα νεφρά (σκυλιά και γατιά)
  • Ντομάτες: είναι τοξικές για τις γάτες και τους προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές.
  • Σκόρδα-κρεμμύδια: περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και οδηγούν σε αναιμία (ισχύει για σκύλους και για γάτες)
  • Ξυλιτόλη είναι γλυκαντική ουσία που συνήθως βρίσκεται σε τσίχλες, καραμέλες και κέικ. 3 γραμμάρια ξυλιτόλης (δηλ. 5 τσίχλες) αρκούν για να μειωθούν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα ενός μεγαλόσωμου σκύλου με αποτέλεσμα το λήθαργο και την απώλεια ισορροπίας. Εάν δε δεχτεί άμεση θεραπεία μπορεί να πεθάνει.
Επίσης άλλες τροφές που απαγορεύονται είναι τα κόκκαλα του κοτόπουλου, οι πατάτες, τα μπαχαρικά, τα ροφήματα με καφεΐνη και το αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου