Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Διάβασμα στο σπίτι - Συμβουλές για γονείς

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποσυντονίζουν παιδιά και μεγάλους από το συνηθισμένο πρόγραμμα. Κανείς δε θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα χωρίς κάποιο αίσθημα δυσφορίας. Όμως, καλώς ή κακώς, το διάβασμα στο σπίτι είναι απαραίτητο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Για να ξαναβρεί το παιδί σας τους ρυθμούς διαβάματός του ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές (άλλοτε πιάνουν άλλοτε όχι- εμείς ως ενήλικες γονείς οφείλουμε να προσπαθούμε).  
Καταρχήν πρέπει να διαχωρίσουμε τη θέση μας. Είμαστε ο γονιός του και ΟΧΙ ο δασκαλός του. Πρέπει το παιδί να μάθει ότι τις απορίες τις λύνει στο σχολείο!
Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του. Εάν βρίσκεστε στο σπίτι την ώρα που το παιδί διαβάζει, ασφαλώς και μπορείτε να το βοηθήσετε, χωρίς όμως να σπεύδετε να δίνετε λύση σε κάθε πρόβλημά του. Εξηγήστε του ότι το διάβασμα είναι δική του υποχρέωση κι ότι θα πρέπει σταδιακά να μάθει να το κάνει χωρίς να χρειάζεται καμία βοήθεια από μέρους σας.
Δείξτε ενδιαφέρον για ότι κάνει. Τα παιδιά –ιδιαίτερα τα πιο μικρά που πηγαίνουν στις πρώτες τάξεις του σχολείου και τώρα μαθαίνουν πώς να μελετούν- επηρεάζονται πολύ από την άποψη που έχουν οι γονείς για ό,τι κάνουν. Γι’ αυτό, εάν εσείς δείξετε ενθουσιασμό κι εκείνα θα νιώσουν αμέσως ότι τελικά αυτά που έχουν να διαβάσουν μπορεί και να είναι πολύ ενδιαφέροντα. Αν είναι κακογραμμένα, μουτζουρωμένα ή με ορθογραφικά λάθη, πείτε το με όμορφο τρόπο όμως σε καμία περίπτωση μην τα διορθώσετε. Αυτή είναι δουλειά του δάσκαλου.
Οργανώστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα μελέτης. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη ρουτίνα. Όταν ο χώρος, η ώρα και οι συνθήκες στις οποίες διαβάζει είναι συγκεκριμένα, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περισσότερες. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ΜΑΖΙ (π.χ. μετά το φαγητό θα έχει στη διάθεσή του μία ώρα να παίξει και να ξεκουραστεί και μετά θα αρχίσει να διαβάζει). Είναι σημαντικό να εμπλέκεται το παιδί σας γιατί έτσι νοιώθει ότι είναι δική του η απόφαση η οργάνωση του χρόνου του.
Οργανώστε ένα χώρο με καλό φωτισμό, τάξη και οργάνωση. Αυτός θα είναι ο δικός του χώρος εργασίας. Μπορείτε όμως να του επιτρέψετε να διακοσμήσει μόνο του το γραφείο του.
Περιορίστε στο ελάχιστο τους περισπασμούς. Εξηγήστε στο παιδί ότι την ώρα της μελέτης δεν τη διακόπτουμε παρά μόνο για τουαλέτα. Όλα τα άλλα (πχ τηλεόραση, υπολογιστές, τηλέφωνο, παιχνίδι) μπορούν να γίνουν όταν έχει τελειώσει.
Επιβραβεύστε το παιδί σας. Η καλή κουβέντα πάντα έχει θετικό αντίκτυπο. Ακόμα κι αν δεν το έχει κάνει όπως θα έπρεπε, έχει κάνει μια προσπάθεια. Σ' αυτή τη περίπτωση επιβραβεύεται η προσπάθεια όχι το αποτέλεσμα. Την επόμενη φορά θα το κάνει καλύτερα.
Ανοίξτε τους ορίζοντές του. Τα παιδιά όσο είναι κάτω των 12 ετών είναι πιο πρόθυμα στο να ακολουθήσουν τους γονείς τους. Πηγαίνετε σε μουσεία και εκθέσεις που είναι για την ηλικία τους. Η εξωσχολική μόρφωση βοηθάει και την ενδοσχολική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου