Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Φτιάξτε γιαούρτι, είναι απλό!


Δεν είναι ωραίο να φτιάχνουμε εμείς τα τρόφιμά μας? Το γιαούρτι είναι μια τροφή που χρησιμοποιούμε καθημερινά και σχεδόν ποτέ δεν λείπει από το ψυγείο μας. Είναι πανεύκολο να το φτιάξουμε μόνοι μας και επιπλέον εξοικονούμε αρκετά χρήματα...
Πάρτε ενα θερμόμετρο..
Βράζουμε 1 κιλό γάλα, πλήρες. Όταν αρχίσει να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εως οτου φτάσει τη θερμοκρασία των 45 βαθμών Κελσίου. Ρίχνουμε μέσα σε αυτό δύο κουταλιές κανονικές της σούπας γιαούρτι. (Σακούλας ή γιαούρτι με πέτσα). Ανακατεύουμε πολύ καλά και αργά και τοποθετούμε σε ένα βαθύ σκεύος. Για 2,5 ώρες το γιαούρτι πρέπει να μείνει ακίνητο σε θερμοκρασία 40 βαθμών.(Μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο φούρνο της κουζίνας και να το αφήσουμε εκεί).
Μετά αμέσως στο ψυγείο ακίνητο για 24 ώρες. Προσοχή εντελώς ΑΚΙΝΗΤΟ…
Η παραπάνω συνταγή είναι για γάλα εμπορίου, παστεριωμένο-ομογενοποιημένο.  Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκο γάλα,πρέπει να βράσει πρώτα για 15 λεπτά στους 95 βαθμούς Κελσίου και μετά να γίνει η ολη διαδικασία.
(Το φρέσκο γάλα δίνει καταπληκτική γεύση στο γιαούρτι!)

Προσοχή.. δεν χρησιμοποιούμε γάλατα μακράς διαρκείας, ούτε συμπυκνωμένα, γιατί  δεν πήζουν.

1 κιλό γάλα θα σας δώσει 1 κιλό γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!

1 σχόλιο:

  1. το εφτιαξα με φρεσκο γαλα. ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ! και απλούστατο.
    Ευχαριστω
    Αντριάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή