Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Tσεπέλοβο...βγαλμένο από τα παραμύθια!


Κυρίαρχο και αναπόσπαστο μέλος του Ζαγορίου, το μεγαλύτερο από τα 44 χωριά του. Βρίσκεται στο κέντρο του εθνικού πάρκου της βόρειας Πίνδου, απέχει 45 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και 120 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το Τσεπέλοβο είναι ένα αρχοντικό χωριό, γνωστό από το 16ο αιώνα. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.080 μέτρων, υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα. Το πρώτο σχολείο του λειτούργησε το 1700, ενώ στην περιοχή σώζονται ακόμα τα αρχοντικά παλιών οικογενειών. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτίριά του να είναι διατηρητέα.

Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745.

Δασωμένα και γυμνά βουνά, ορθοπλαγιές και φαράγγια, λίμνες σε αλπικό υψόμετρο, σπάνια βλάστηση με καταφύγια ζώων υπό εξαφάνιση, βρύσες, καλντερίμια, γεφύρια και νερόμυλοι χαρακτηρίζουν το φυσικό περιβάλλον. Το Τσεπέλοβο και τα Ζαγοροχωρια είναι ιδανικός τόπος επισκεψης για τους φυσιολάτρες, τους περιπατητές και τους φίλους της ορεινής περιπέτειας κάθε εποχή του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου