Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Whiplash (2014) - Έρχονται τα Oscar

Πρόκειται για την ιστορία τού 19χρονου Άντριου (Μάιλς Τέλερ), ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ο σημαντικότερος drummer του κόσμου, και η ακραία αντίξοη σχέση του με τον αδυσώπητο καθηγητή / διευθυντή της ορχήστρας της σχολής, Τέρενς Φλέτσερ (ο απλά τέλειος Τζ. Κ. Σίμον - See more at: http://freecinema.gr/the-bfi-london-film-festival-2014-whiplash-scores-another-festival/#sthash.SiXa6Lbo.dpuf
Η ιστορία του 19χρονου Άντριου (Miles Teller), ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει διάσημος drummer και η ακραία αντίξοη σχέση του με τον μαέστρο/διευθυντή της ορχήστρας (J.K.Simmons) είναι το θέμα της ταινίας Whiplash. Η ταινία είναι γεμάτη με σκηνές γεμάτες ένταση, άσκηση ψυχολογικής, σωματικής και λεκτικής βίας και εξαιρετικές ερμηνείες. Στο τέλος έρχεται η δικαίωση. Το έμφυτο ταλέντο συναντά ανυπέρβλητες δυσκολίες επιπέδου συμπαντικών συνωμοσιών, τρώει τα μούτρα του με άγριο τρόπο, αλλά απομονώνεται, εξιλεώνεται και τις ξεπερνά, για να φτάσει στον θρίαμβο. Το Whiplash ωστόσο, έχει το ευτύχημα να μην είναι το βιογραφικό παραμύθι κανενός, κι αυτό απελευθερώνει τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο του, Damien Chazelle απ’ το να πρέπει να υποκύψει στους κανόνες καλής συμπεριφοράς που μετατρέπουν τις βιογραφίες σε αγιογραφίες. Ο Damien Chazelle εμπνεύστηκε την ταινία από τις προσωπικές του εμπειρίες ως έφηβος στην προσπάθειά του να γίνει κι αυτός ένας επιτυχημένος drummer.

Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης τανίας, β΄αντρικού ρόλου στον Σίμμονς και Διασκευασμένου Σεναρίου. 
Αξίζει να τη δείτε και να προσέξετε αυτό που ο σκηνοθέτης θέλει να μας δείξει:
  • τον τρόμο που σου προκαλεί το να μην μπορείς να κατακτήσεις την τεχνική που χρειάζεσαι.
  • τη συμμετοχή του σώματος όταν ο μουσικός παίζει. Δεν βλέπουμε συχνά σε ταινίες τον τρόπο που οι τρομπετίστες διαλύουν τα χείλη τους για να μάθουν τρομπέτα, ή οι πιανίστες καταστρέφουν τα δάχτυλά τους, ή οι drummers διαλύουν τα χέρια τους και τα γεμίζουν πληγές.
* Ο J.K.Simmons πρωταγωνιστεί και στην καινούρια ταινία του Χριστόφορυ Παπακαλιάτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου