Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Το ποδήλατο...σάντουιτς

Το Sandwichbike είναι όμορφο, διαφορετικό και ιδιαίτερα οικολογικό  ξύλινο ποδήλατο σχεδιασμένο από τον Ολλανδό  Basten Leijh.
Η διαφορά του από τα συνηθισμένα ποδήλατα (εκτός από την πρωτότυπη εμφάνιση και το υλικό κατασκευής) είναι ότι συσκευάζεται σε επίπεδη συσκευασία και το συναρμολογεί ο χρήστης μόνος του.

Το έναυσμα της έμπνευσης του Basten Leijh ήταν οι επίπεδες συσκευασίες επίπλων. Με την εμφάνιση της επίπεδης συσκευασίας την δεκαετία του 50 έγινε επανάσταση στον χώρο του επίπλου. Όταν Erie J. Sauder εφηύρε την επίπεδη συσκευασία το 1951 δεν περίμενε οτι η εφεύρεση του θα άλλαζε τόσο τον σχεδιασμό του επίπλου. Ογκώδη κιβώτια και τεράστια κόστη μεταφοράς και συσκευασίας κόπηκαν. Τα συναρμολογούμενα έπιπλα που διπλώνουν χωράνε σε ένα μικρό πλακέ κιβώτιο. Πλέον η δυνατότητα αποσυναρμολόγησης ενός επίπλου θεωρείται αυτονόητο και αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδιασμού του. Αυτή την σχεδιαστική αρχή θέλησε να εφαρμόσει και ο Basten Leijh, αυτή την φορά όμως στον χώρο του ποδηλάτου.

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική σχεδιαστική φιλοσοφία.
Η φιλοσοφία είναι ότι ο αναβάτης συναρμολογεί ο ίδιος το ποδήλατο του. Όπως τονίζει ο σχεδιαστής η διαδικασία της συναρμολόγησης, σε δένει με το αντικείμενο. 

Αυτή η διάσταση του «φτιάξτο μόνος σου» ενσωματώνει τις βασικές αρχές τις ποδηλασίας, αυτονομία, εμπλοκή του ανθρώπου σε μια μηχανική διεργασία, και σύνδεση του αναβάτη με το ποδήλατο. «Έχοντας συναρμολογήσει κάτι με τα χέρια σου, το καταλαβαίνεις καλύτερα», τονίζουν οι σχεδιαστές, κατανοείς πως λειτουργεί, καθώς και τις δυνατότητες του, έτσι δένεσαι μαζί του.
Το Sandwichbike κυκλοφόρησε στο εμπόριο για πρώτη φορά το 2010. Τώρα πλέον είναι ένα ώριμο, δοκιμασμένο προϊόν με αποτέλεσμα η συλλογή της εταιρίας να έχει διευρυνθεί σημαντικά περιλαμβάνοντας πολλές διαφορετικές επιλογές.
Κάθε κομμάτι του ποδηλάτου είναι σχεδιασμένο και φτιαγμένο αποκλειστικά για το Sandwichbike. Αυτό το ξύλινο ποδήλατο είναι φτιαγμένο με μεγάλη αγάπη, προσήλωση και προσοχή στην λεπτομέρεια. Πλέον ο πελάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ μοντέλων με διαφορετικά μεγέθη, μηχανισμούς ταχυτήτων, να το μοντέλο με το μεταλλικό πιρούνι που αλλάζει την γεωμετρία και τοποθετεί τον αναβάτη σε πιο όρθια θέση οδήγησης.

Μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας Sandwichbike στην ιστοσελίδα της Sandwichbike.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου