Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Πώς να κολλήσουν τα παιδιά λιγότερες ιώσεις

Το ανοσοποιητικό σύστημά μας και η καλή ψυχολογία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο καλά αμύνεται ο οργανισμός μας στις ιώσεις. Εμείς ως ενήλικες κρυολογούμε 1-2 φορές το χρόνο ενώ τα παιδιά κρυολογούν κατά μέσο όρο οχτώ φορές το χρόνο. Υιοθετείστε τα παρακάτω για να κολλήσουν όσο το δυνατόν λιγότερες ιώσεις γίνεται.

Υγιεινή διατροφή
Υγιεινή διατροφή 
Επενδύστε στη σωστή τροφή. Καταρχήν το καθημερινά φρεσκομαγειρευμένο φαγητό είναι το μόνο που περιέχει όλες τις βιταμίνες, ιχνοστοιχεία στο μέγιστο βαθμό. Το φαγητό 3 ημερών εντός ψυγείου ενώ δε θεωρείται χαλασμένο έχει μόνο θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά.Τα γεύματα με άφθονα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σας. Ψάξτε για τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (μπρόκολο, πιπεριά, ακτινίδιο,φράουλες, πορτοκάλια) και βιταμίνη D (τόνος, σολομός, σαρδέλες, κρόκος αυγού, εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά). Εντάξετε επίσης στη διατροφή του παιδιού σας το γιαούρτι που οικοδομεί σημαντικά τις άμυνες στον οργανισμό.

Δραστηριότητες
Οι μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κρυολογήματος και γρίπης (ασθένειες συχνές κατά 20-25% στις ηλικίες 1-3). Η ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος οδηγεί στην καταπολέμηση λοίμωξης των κυττάρων. «Η άσκηση είναι καλύτερη από κάθε διαφημιζόμενη θεραπεία », λέει ο Harley A. Rotbart, σύμβουλος και συγγραφέας του «Πλήρης οδηγός για την Προστασία (δίχως υπερπροστασία) της οικογένειάς σας από λοιμώξεις (Τhe Complete Guide to Protecting (Without Overprotecting) Your Family from Infections). Προτιμείστε αθλήματα που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Πλύσιμο χεριών
Το συχνό πλύσιμο χεριών μειώνει δραματικά την πιθανότητα αναπνευστικής και γαστρεντερικής ασθένειας. Γι' αυτό φροντίστε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια του συχνά και  όταν φεύγουν για το σχολείο και όταν γυρίζουν από αυτό, πριν και μετά από κάθε γεύμα.

Ύπνος
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κοιμούνται αρκετά. Η στέρηση ύπνου διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο το παιδί να «αρπάξει» κρυολόγημα ή γρίπη. Τα περισσότερα μωρά χρειάζονται περίπου 14 ώρες ύπνου την ημέρα ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 11-13 ώρες. Μεταξύ 9 - 10 το βράδυ τα παιδιά του δημοτικού πρέπει να βρίσκονται στο κρεββάτι τους έτσι ώστε να λειτουργεί η αυξητική ορμόνη και να θωρακίζεται η υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου