Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Φυσικές λύσεις για την μείωση της αρτηριακής πίεσης

Εδώ είναι μια είδηση που μπορεί να εκτινάξει την αρτηριακή σου πίεση στα ύψη: Μια ανησυχητική νέα έκθεση από το American Heart Association (ΑΗΑ) αποκαλύπτει ότι το 50% των ανθρώπων που παίρνουν φάρμακά για να διαχειριστούν την αρτηριακή τους πίεση, δεν ελέγχουν πραγματικά την πίεσή τους.
Είτε παίρνεις φάρμακα είτε όχι για την αρτηριακή σου πίεση, οι γιατροί λένε ότι κρατώντας την πίεση του αίματός σου σε κανονικά όρια είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την πρόληψη καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αν και το να παίρνεις φάρμακο για την πίεσή σου είναι σημαντικό, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να την θέσεις υπό έλεγχο. Νέες έρευνες υποδεικνύουν φυσικές λύσεις για την μείωση της αρτηριακής σου πίεσης που προέρχονται από τα ντουλάπια της κουζίνας σου και το ψυγείο σου. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να ρίξεις την πίεσή σου με φυσικό τρόπο.
Κάνε σνακ με γιαούρτι. Αν έχεις πρόβλημα λιγούρας ανάμεσα στα γεύματά σου, κάνε ένα σνακ με γιαούρτι. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του AHA, η αντικατάσταση των ημερησίων σνακ σου με σνακ από γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά μπορεί να ρίξει την αρτηριακή σου πίεση μέχρι και 31%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που καθημερινά έτρωγαν γιαούρτι σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση της υψηλής αρτηριακής τους πίεσης.
Κατανάλωνε περισσότερα όσπρια. Τρώγοντας μια κούπα βρασμένα φασόλια, ρεβίθια, φακές ή άλλα όσπρια, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2 και να βελτιώσεις την αρτηριακή σου πίεση. Σε μια μελέτη, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια έκοψαν κατά μέσο όρο 4,5 μονάδες από τον αριθμό της συστολικής αρτηριακής πίεσης (αυτός είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο αριθμούς) των συμμετεχόντων και μείωσαν την πιθανότητα για καρδιοπάθειες κατά περίπου 1%.
Κατανάλωνε σουσάμι. Ξεκίνα το πρωινό σου τρώγοντας ταχίνι με μέλι και πρόσθεσε στις σαλάτες σου και στα λαχανικά σου λάδι από σουσάμι και ρύζι (το βρίσκεις σε καταστήματα υγιεινής διατροφής). Το σουσάμι όχι μόνο μειώνει την ολική χοληστερίνη, αλλά μειώνει κατά πολύ και την αρτηριακή σου πίεση.
Φτιάξε σούπα gazpacho. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μια κούπα κρύα σούπα gazpacho (μια ισπανική συνταγή σούπας που φτιάχνεται με ντομάτες, αγγούρι, σκόρδο και ελαιόλαδο) ρίχνει την συστολική πίεση κατά περίπου 2 μονάδες και τη διαστολική πίεση κατά 2,6 μονάδες. Μια ομάδα Ισπανών ερευνητών μελέτησε την πίεση του αίματος χιλιάδων ατόμων που έτρωγαν τακτικά gazpacho και θεωρούν ότι οι πολυφαινόλες (μια ομάδα χημικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών) που περιέχει η σούπα ρίχνουν την αρτηριακή πίεση.
Πιες ζεστή σοκολάτα με το πρωινό σου. Ξέχνα τον καφέ! Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα γλυκό ζεστό αφέψημα φτιαγμένο από ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά και 2 έως 3 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη. Σύμφωνα με έρευνα, η σκόνη κακάου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σου πίεση κατά 2 ως 3 μονάδες. Όπως φαίνεται, τα φλαβονοειδή που είναι φυσικά φυτικά συστατικά του κακάου βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία σου στο να λειτουργούν καλύτερα. Πιο αποτελεσματικά αιμοφόρα αγγεία σημαίνει ότι η καρδιά σου κουράζεται λιγότερο καθώς στέλνει αίμα σε όλο το σώμα σου και ότι η αρτηριακή σου πίεση παραμένει χαμηλή.
Πίνε χυμό από cranberries. Πίνοντας τον κάπως ξινό και πικρό χυμό των cranberries, μπορείς να μειώσεις τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική πίεση του αίματός σου κατά 3 μονάδες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το ΑΗΑ. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το τι στον χυμό ρίχνει την πίεση, η μελέτη θεωρεί ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα cranberries έχουν την δυνατότητα να χαμηλώνουν την αρτηριακή πίεση.
Κόψε το αλάτι. Μια διατροφή που συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 2.200 mg νατρίου την ημέρα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σου και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης από 21 έως 32%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το ΑΗΑ. Η κατανάλωση περισσότερων από 2.200 mg άλατος την ημέρα μπορεί να είναι η αιτία του 20 έως 40% όλων των περιπτώσεων της υψηλής πίεσης του αίματος.
Σύμφωνα με συστάσεις διαιτολόγων των Η.Π.Α., οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη αλατιού είναι:
- Οποιοσδήποτε κάτω των 51 ετών που δεν έχει ιστορικό υψηλής πίεσης του αίματος, νεφρική νόσο ή διαβήτη, μπορεί να παίρνει μέχρι και 2.300 mg νατρίου την ημέρα.
- Οποιοσδήποτε ηλικίας 51 ετών και άνω ή κάποιος με ιστορικό υψηλής πίεσης του αίματος, νεφρική νόσο ή διαβήτη θα πρέπει να περιορίσει την πρόσληψη αλατιού σε 1.500 mg.
Πιες ένα ποτήρι μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί. Τέλειωνε τη μέρα σου με ένα ποτήρι μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί και θα κόψεις περίπου 6 μονάδες από συστολική σου πίεση και 2 μονάδες από τη διαστολική σου πίεση. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το ΑΗΑ, το μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί μπορεί επίσης να μειώσει κατά 14% τον κίνδυνο των καρδιοπαθειών και κατά 20% τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Απλά βεβαιώσου ότι το κρασί να είναι μη αλκοολούχο, γιατί το αλκοόλ ελαττώνει την ικανότητα του κρασιού να μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Τρώγε ρόδι πριν πας γυμναστήριο. Πριν πας στο γυμναστήριο ή ανεβείς στον διάδρομο, κάνε ένα σνακ τρώγοντας ρόδι ή πιες τον χυμό του. Τα ρόδια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών και σε βοηθούν να διατηρείς μια υγιή πίεση αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό συμβαίνει γιατί αν έχεις χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα σου όταν γυμνάζεσαι, μπορεί να προκαλέσει μια απότομη αύξηση της αρτηριακής σου πίεσης. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα ρόδια ελέγχουν την αύξηση της αρτηριακής σου πίεσης και έτσι μπορείς να γυμνάζεσαι πιο υγιεινά διατηρώντας σταθερή την ένταση της προπόνησής σου και καίγοντας περισσότερες θερμίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου