Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η εποχή της γνώσης πριν το internet

Όταν χρειαζόμασταν πληροφορίες τα χρόνια πριν από το Internet, τι κάναμε; Απλά πηγαίναμε στην "αποθήκη" της γνώσης: τις βιβλιοθήκες. Η βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (NYPL), ανάμεσα στους θησαυρούς της, έχει ένα αρχείο ερωτήσεων από πολίτες από την εποχή προ διαδικτύου. Οι άνθρωποι ρωτούσαν πρακτικές ερωτήσεις («Ένας Ελβετός κατασκευαστής παιδικών καροτσιών ήθελε να μάθει αν η NYPL είχε λίστα με τις μέλλουσες μητέρες» - 1 Ιανουαρίου του 1949), ρομαντικές ερωτήσεις ("Πότε τραγουδάει το γαλαζοπούλι;" - 26 Μαΐου 1944)και κάποιες φορές ενοχλητικές («Ποια είναι η θρεπτική αξία της ανθρώπινης σάρκας- 6 Ιουνίου 1958). Δεν γνωρίζουμε τι απαντήσεις έπαιρναν, όμως αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σήμερα θα ρωτούσαν την Google.
Σύμφωνα με την Google  οι Ελβετοί κατασκευαστές καροτσιών θα ερευνούσαν τα αρχεία του www.nyc.gov για τις λίστες γεννήσεων του 1948, για το ότι τα γαλαζοπούλια τραγουδούν διαφορετικά τραγούδια όταν προσπαθούν να προσελκύσουν ένα ταίρι ή να αποτρέψουν τα αρπακτικά θα ανέτρεχαν στο allaboutbirds.org, και πως η διατροφική αξία της ανθρώπινης σάρκας είναι περίπου η ίδια με αυτή του χοιρινού.

Original query submitted to the New York Public Library in 1947.
hashtag#letmelibrarianthatforyou
Διαβάστε τις απαντήσεις που θα έδινε η Google σε μερικές από τις ερωτήσεις του αρχείου:

Ερώτηση: Τι είδους μήλο έφαγε η Εύα; 
Η Google απαντά: Σύμφωνα με τη σελίδα answersingenesis.org είναι απίθανο η Εύα να έφαγε μήλο γενικά. Η Βίβλος αναφέρει πως έφαγε το φρούτο του δέντρου της γνώσης. Η σύνδεση με τα μήλα ίσως προέκυψε επειδή η λατινική λέξη για το κακό είναι malum ενώ ακριβώς η ίδια ήταν η λέξη των Ρωμαίων για το μήλο, μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ερώτηση: Έχει πανσέληνο κάθε βράδυ στο Ακαπούλκο;
Η Google (και ο Γαλιλαίος) απαντούν: Όχι. Σύμφωνα με το almanac.com , η επόμενη είναι στις 3 Φεβρουαρίου, στις 6.20 μ.μ. τοπική ώρα. Μια γρήγορη ματιά στο earthsky.com θα αποκαλύψει περισσότερα.

Ερώτηση: Γιατί οι πίνακες του 18ου αιώνα στην Αγγλία, απεικόνιζαν τόσους σκίουρους, και με ποιον τρόπο τους εκπαίδευαν ώστε να μη δαγκώνουν το χέρι του ζωγράφου;
Η Google απαντά: Τον 18ο αιώνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα b-womeninamericanhistory , ήταν στη μόδα οι σκίουροι σαν κατοικίδια, γι αυτό παρατηρούνται συχνά κυρίως σε πορτραίτα γυναικών. Οι σκίουροι κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αληθινοί, αλλά είχαν αντιγραφεί από βιβλία εμβλημάτων, συμβολίζοντας διαφορετικά πράγματα. Τα συμπαθή ζωάκια θεωρούνταν από πλεονέκτες και άπληστοι, λόγω της συνήθειάς τους να βάζουν στην άκρη καρύδια για το χειμώνα, μέχρι σύμβολα αυτοπειθαρχίας και υπομονής για τον ίδιο ακριβώς λόγο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου