Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Μετάφραση μαγειρικών όρων!

Πάτε σε ένα πολύ καλό εστιατόριο, (εντάξει, πιά δεν πάμε, αλλά πές οτι θα προκύψει) έχετε βάλει τα καλά σας, έχετε περιποιηθεί τον εαυτό σας, χαμογελάτε και σχολιάζετε με την παρέα σας, ώσπου... έρχεται το μενού!
Μα τι γράφει??
Να ρωτήσω τον σερβιτόρο ή την παρέα?  
Κι άν με πούν άσχετη?
Να παραγγείλω στην τύχη... Κι άν δεν μου αρέσει?

Ορίστε ένα μικρό λεξικό μαγειρικών όρων. Συμβουλευτείτε το καλού κακού πρίν βγείτε για φαγητό (Δεν εννοώ σε ταβερνάκι!)

Α λα φλωρεντίν. Συνταγές με βάση το σπανάκι.
Μπουργκινιόν. Κρέας μαγειρεμένο σε κόκκινο κρασί με μανιτάρια, κρεμμύδια και μπέικον.
Μπραντάντ. Πουρές από παστό μπακαλιάρο, πατάτα και ελαιόλαδο.
Νιόκι. Ιταλικό ζυμαρικό από πατάτα και αλεύρι.
Ολλανδέζα. Γαλλική σάλτσα, που φτιάχνεται με βούτυρο, ξίδι, χυμό λεμονιού και κρόκο αυγού.
Οσομπούκο. Ιταλικό πιάτο από μοσχαρίσιο κότσι σε φέτες, μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας και κρασιού με λαχανικά και ζωμό κρέατος.
Αυγά μπένεντικτ. Αυγά ποσέ που σερβίρονται με σάλτσα ολλανδέζ.
Γκασπάτσο. Παραδοσιακή κρύα πηχτή σούπα από την Ισπανία με βάση τη ντομάτα.
Κασουλέ. Γαλλική παραδοσιακή συνταγή με ξερά φασόλια, χοιρινό κρέας, χήνα ή πάπια και λουκάνικα.
Καρπάτσιο. Πολύ λεπτές φέτες ωμού βοδινού φιλέτου, αρωματισμένες με ελαιόλαδο.
Μοσχάρι Γουέλινγκτον. Φιλέτο ψημένο σε φύλλο σφολιάτας. Μπορεί να περιλαμβάνει ψιλοκομμένα μανιτάρια.
Παν Μπανιάτ. Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, βραστά αβγά, μαρούλι, ντομάτα και τόνο.
Ρεμουλάντ. Μαγιονέζα με κάπαρη, αγγουράκι τουρσί και μουστάρδα.
Σατομπριάντ. Μεγάλο κομμάτι από το κέντρο του φιλέτου που έχει γίνει σοτέ ή στο γκρίλ.
Στρογγάνοφ. Πιάτο με κομμάτια κρέας μαγειρεμένα με κρεμμύδι και μανιτάρια, σε  παχύρρευστη σάλτσα.
Ταρτάρ. Περιγράφει οποιαδήποτε παρασκευή περιέχει ωμό και ψιλοκομμένο κρέας ή ψάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου