Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Με ημερομηνία λήξης!


Αν ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν ότι ημερομηνία λήξης έχουν μόνο τα τρόφιμα, τότε μάλλον “την πατήσατε”. Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά πρέπει να αλλάζουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν εμφανή σημάδια φθοράς, λεκέδες και δυσάρεστες οσμές. Ποια είναι αυτά και κάθε πότε χρειάζονται αντικατάσταση; 

Στρώμα Αντικατάσταση κάθε 8-10 χρόνια
Ακόμη και όταν δεν έχει εμφανείς φθορές, το στρώμα πρέπει να αντικαθίσταται, καθώς με τα χρόνια παύει να «υποστηρίζει» σωστά το σώμα μας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι στις αρθρώσεις και στα κόκαλα. Η αλλαγή του απαιτείται, επίσης, και για τον λόγο ότι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ο ιδρώτας του σώματος διαπερνούν τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες και εισχωρούν στο στρώμα, το οποίο μετατρέπεται έτσι σε σταθερή πηγή τροφής για τα ακάρεα. 
Αν δεν θέλουμε να διαθέσουμε άμεσα χρήματα για να το αλλάξουμε, μπορούμε να αγοράσουμε ένα επίστρωμα, που τοποθετείται πάνω από το στρώμα και είναι φθηνότερο.

Μαξιλάρι Αντικατάσταση κάθε χρόνο
Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: τα μαξιλάρια από υλικά που δεν πλένονται (βλέπουμε πάντα τις ετικέτες) πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Ο ύπνος σε πολυκαιρισμένα μαξιλάρια γεμάτα με σκόνη και ακάρεα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, έκζεμα, αλλεργίες (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα) ή να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος. Όσον αφορά τα μαξιλάρια που πλένονται, συστήνεται να απολυμαίνονται τουλάχιστον στους 60° C και να σιδερώνονται.

Οδοντόβουρτσα Αντικατάσταση κάθε 3 μήνες
Με δεδομένο ότι οι οδοντόβουρτσες συγκεντρώνουν τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο στόμα μας, οι οδοντίατροι συνιστούν να μην τις χρησιμοποιούμε για παραπάνω από 3 μήνες και να τις αλλάζουμε ύστερα από κάθε ίωση, ώστε να μην ανακυκλώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Για τη σωστή φύλαξή τους συστήνεται να τις ξεπλένουμε καλά ύστερα από κάθε χρήση, να τις τοποθετούμε σε κατακόρυφη θέση και να περιβάλλουμε την κεφαλή τους με το ειδικό καπάκι, ώστε να μην ακουμπούν με τις άλλες οδοντόβουρτσες και παράλληλα να προστατεύονται από τη σκόνη. Επίσης, μπορούμε να τις απολυμαίνουμε τοποθετώντας τις σε στοματικό διάλυμα. 

Βούρτσες μαλλιών Αντικατάσταση κάθε 6-8 μήνες
Είναι σημαντικό να τις καθαρίζουμε τακτικά από τους ρύπους, τα υπολείμματα προϊόντων styling, αλλά και τη λιπαρότητα του κεφαλιού και των μαλλιών μας. Όταν δεν καθαρίζονται, λιπαίνουν γρήγορα τα μαλλιά και σπανιότερα προκαλούν δερματίτιδες. Συστήνεται, λοιπόν, οι βούρτσες να πλένονται με καυτό νερό και σαπούνι οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα. Υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια βούρτσα για διάστημα 6-8 μηνών. 

Σφουγγάρι σώματος Αντικατάσταση κάθε 2-3 μήνες τα φυσικά και κάθε 6 μήνες τα συνθετικά
Όπως όλα τα σφουγγάρια, έτσι και αυτά του σώματος, όταν δεν φυλάσσονται σωστά, αναπτύσσουν μύκητες, οι οποίοι ευνοούνται από το θερμό και υγρό περιβάλλον. Ύστερα από κάθε χρήση χρειάζονται καλό καθάρισμα και στέγνωμα. 

Σφουγγαράκι πιάτων Αντικατάσταση κάθε μήνα
Θα ισχυριζόταν κανείς ότι έρχεται σε επαφή με καθαριστικά υγρά και άρα είναι απόλυτα καθαρό. Και όμως… Το σφουγγαράκι κουζίνας αποθηκεύει υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και γι’ αυτό η αντικατάστασή του κάθε μήνα επιβάλλεται. Αν θέλουμε, στο ενδιάμεσο μπορούμε να το απολυμαίνουμε με αντισηπτικό ή χλωρίνη και ζεστό νερό. 

Φαγητοδοχεία πλαστικά Αντικατάσταση κάθε 2 μήνες (αν χρησιμοποιούνται 2-3 φορές την εβδομάδα για ζεστό περιεχόμενο)
Η διφαινόλη Α, η ουσία που χρησιμοποιείται ευρύτατα για την κατασκευή των φαγητοδοχείων και γενικότερα των πλαστικών συσκευασιών, «μεταναστεύει» ευκολότερα στα τρόφιμα όταν αυτά είναι ζεστά, υγρά, όξινα (π.χ. ντοματοχυμός) και/ή λιπαρά (π.χ. τυρί, ελαιόλαδο).  Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, και προκειμένου να είμαστε ασφαλείς από τη συστηματική χρήση τους, οι ειδικοί συνιστούν να τα χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση τροφών σε χαμηλές θερμοκρασίες (στην κατάψυξη) και να προτιμάμε τις γυάλινες συσκευασίες για το ζεστό φαγητό και τα υγρά τρόφιμα. Επίσης, θα πρέπει να πετάμε τα φαγητοδοχεία και όλα τα πλαστικά σκεύη που έχουν γδαρσίματα, έχουν θαμπώσει ή είναι αισθητά πιο μαλακά από ό,τι ήταν στην αρχή της χρήσης τους. 


Ξύλινα σκεύη Αντικατάσταση κάθε 2 χρόνια

Το ξύλο, ως πορώδες υλικό, είναι αρκετά επιρρεπές στη μεταφορά μικροβίων. Με δεδομένο ότι στην κουζίνα είναι πολύ διαδεδομένο το μικρόβιο E. coli (συνήθως λόγω του ωμού κρέατος), ξύλινα σκεύη, όπως οι κουτάλες ή οι επιφάνειες κοπής, θα πρέπει να πλένονται προσεκτικά, γιατί διαφορετικά ενδέχεται να γίνουν εστίες μεταφοράς βλαβερών μικροβίων και να οδηγήσουν σε τροφικές δηλητηριάσεις. Συστήνεται να μουλιάζονται σε αντισηπτικό και στη συνέχεια να ξεπλένονται με βραστό νερό. Το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων -τουλάχιστον σε τακτική βάση- θα πρέπει να αποφεύγεται. Αν εμφανιστούν ρωγμές ή σε κάποια σημεία το ξύλο γίνει πιο σκούρο, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το σκεύος αμέσως. ˜

Μια κι έξω!
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι κατασκευασμένα να αντέχουν μόνο στη χημική σύσταση του νερού και έχουν διάρκεια ζωής ενός χρόνου από την ημερομηνία εμφιάλωσής τους. Επειδή οι περισσότεροι δεν παρατηρούμε ποτέ τις σχετικές ημερομηνίες, συστήνεται να τα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για μία φορά και να αποφεύγουμε τη φύλαξη άλλων υγρών, όπως αλκοολούχων ποτών (π.χ. τσίπουρου, κρασιού) ή υγρών τροφίμων (π.χ. λαδιού, ξιδιού), τα οποία είναι πιο «επιθετικά» για το πλαστικό, μπορούν δηλαδή να το καταστρέψουν πιο εύκολα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν ενδείκνυνται ακόμη και για το νερό της βρύσης, επειδή περιέχει χλώριο, που δρα αρνητικά στο πλαστικό μπουκάλι. Ασφαλέστερα για τη φύλαξη νερού στο ψυγείο είναι τα γυάλινα μπουκάλια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου