Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Lizz Wright

Συνεχίζω απτόητη τα αφιερώματα στους αγαπημένους μου ερμηνευτές.
(Αν σας κουράζω, μου το λέτε...)
Σήμερα θα σας παρουσιάσω την πανέμορφη και εκφραστική Lizz Wright.


H τραγουδίστρια από την Georgia των Η.Π.Α., θεωρείται ήδη  μία από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο της σύγχρονης jazz/gospel σκηνής. Γεννήθηκε το 1980, και η σχέση της με τη μουσική αναπτύχθηκε από πολύ νωρίς.

Ο πατέρας της ήταν πιανίστας, ενώ διηύθυνε και την ορχήστρα της τοπικής ενορίας, γεγονός που εξηγεί και τον ιδιαίτερο δεσμό της Lizz με τη μουσική παράδοση του gospel. Εκείνος ήταν που την ενθάρρυνε να ερευνήσει την soul διάσταση των κλασικών εκκλησιαστικών ύμνων, ενώ αργότερα αυτή η σπουδαία πρώτη κληρονομιά συνδυάστηκε με τα blues και jazz ακούσματα της νεαρής ακόμη μουσικού, που φτάνοντας στα χρόνια του Λυκείου είχε ήδη κερδίσει δεκάδες διαγωνισμούς, με όπλο τα ιδιαίτερα φωνητικά της χαρίσματα και την αισθαντική ερμηνεία της. Χαρίσματα που αποφάσισε να εξελίξει περαιτέρω, σπουδάζοντας Φωνητική στην Ατλάντα.
Το 2000 η Lizz συμμετείχε ως μέλος του κουαρτέτου φωνών στο γκρουπ In The Spirit. Οι κριτικές ήταν εγκωμιαστικές, και η μπάντα γρήγορα αναδείχθηκε στο καλύτερο jazz group της πόλης. Ο δρόμος για τη σόλο καριέρα της Lizz Wright είχε πλέον ανοίξει. Δυο χρόνια αργότερα,το 2002 υπέγραψε συμβόλαιο με την Verve Records και έγινε αμέσως αγαπητή, κερδίζοντας συγκρίσεις με καλλιτέχνιδες της κλάσεως των Anita Baker, Regina Belle, Cassandra Wilson και Tracy Chapman 

Δισκογραφία
Salt 2003. Έφτασε το Νο 2 στο Billboard Top Contemporary Jazz chart το 2004.

Dreaming Wide Awake 2005. Αυτό έφτασε το Νο 1 του ίδιου chart, το 2005 και το 2006

The Orchard 2008
Σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσω κομμάτια που αγάπησα από το The Orchard. Θα περιοριστώ στα Coming Home, My heart, Idolize you, Hey Man και Strange. 

Eπιπλέον, την ίδια εποχή συμμετέχει σε διάφορα compilations, όπως τα δύο We love Ella, αφιερώματα στη μεγάλη Ella Fitzgerald

The Fellowship 2010
Εδώ η Lizz επιστρέφει στις ρίζες της. Στα γκόσπελ... Η Wright στα 12 κομμάτια του δίσκου "Felloship", τραγουδάει όπως αναπνέει. Βάζει συναίσθημα από την αρχή ως το τέλος του κάθε τραγουδιού.

ΤΒΑ 2014
Γι αυτό δεν θα σας μιλήσω, γιατί ομολογώ οτι δεν το έχω ακούσει ακόμα.


σας αφιερώνω το "My Heart"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου