Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Το Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Αποτέλεσμα εικόνας για facebookΌπου κι αν πάω βλέπω ανθρώπους απορροφημένους στο κινητό τους. Άλλοι στέλνουν μηνύματα, άλλοι παίζουν παιχνίδια ενώ άλλοι δεν προλαβαίνουν να ζήσουν τη στιγμή και την επικοινωνούν στο facebook. Ειδικά στις ηλικίες 16 με 30 ετών έχει παρατηρηθεί το μεγάλο κόλλημα στο facebook. Τρώνε; τσεκάρουν το status. Βλέπουν τηλεόραση ή οδηγούν; ακούς τον χαρακτηριστικό ήχο ότι υπήρξε κίνηση. Το facebook, σαν μια μεγάλη κουτσομπόλα που ξέρει και διαδίδει όλα τα νέα, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Όμως, όπως και όλα τα άλλα πράγματα, τα προβλήματα ξεκινούν από την κακή χρήση ή από την υπέρ-χρήση, η οποία δεν είναι τόσο αθώα, αφού σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράντλεϊ και του Πανεπιστημίου του Μισούρι μπορεί να προκαλέσει ζήλια που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 736 φοιτητών  και έδειξε πως αν κάποιος «κατασκοπεύει» τη ζωή των φίλων του και δε μπορεί να ακολουθήσει το lifestyle τους, νιώθουν ένα αίσθημα κατωτερότητας.
Η Μάργκαρετ Ντάφι, καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, εξηγεί πως αν κάποιος διατηρεί το προφίλ του ώστε να ελέγχει κατά πόσο ένας παλιός φίλος είναι ευτυχισμένος στη σχέση του ή που ταξιδεύουν οι γνωστοί, μπορεί αναπόφευκτα να νιώσει κατάθλιψη – ειδικά αν δε μπορεί να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής τους.
Το Facebook είναι πλέον ένα παράθυρο στη ζωή όλων μας. Εκεί μπορείς να βλέπεις πως περνούν οι παρέες μας, με την οικογένεια τους, τα παιδιά τους, πως περνάνε στη δουλειά και εν τέλει πως είναι κάθε ημέρα τους. Μια κοινότητα που όλα δείχνουν πως βιώνει έντονα συναισθήματα ζήλιας.
Πόσο θωρακισμένοι είμαστε για να αντέξουμε τα αρνητικά ανθρώπινα συναισθήματα όπως αυτό της ζήλιας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου